Model de acţiune în revendicare mobiliară şi revendicare de bunuri mobile succesorale

Model de acţiune în revendicare mobiliară şi revendicare de bunuri mobile succesorale

Model de acţiune în revendicare mobiliară

DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnatul(a)_ , domiciliat(ă) în _

Chem în judecată şi personal la interogatoriu pe pârâtul(a)_, domiciliară) în_, pentru

REVENDICARE MOBILIARĂ,

respectiv_ şi să-mi plătească cheltuielile de judecată pe care le voi face cu acest proces.

Motivele acţiunii:

În fapt, la data de_:

a) am lăsat în păstrarea pârătului(ei) următoarele bunuri mobile:_,

pentru că nu aveam unde să le depozitez şi refuză să mi le restituie;

b) am pierdut următoarele bunuri:_, care se găsesc la pârăt(ă) şi refuză să mi le restituie;

c) mi s-au furat următoarele bunuri mobile:_ce se găsesc la pârăt(ă) şi refuză să mi le restituie, fiind astfel obligat(ă) să formulez această acţiune.

În drept, îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 1909 alin. 2 C. proc. civ.

Dovada acţiunii o fac cu interogatoriul pârătului(ei), acte, expertiză şi următorii martori:_.

Depun acţiunea în dublu exemplar pentru a se comunica pârâtului(ei), chitanţa de plata taxei de timbru în val. de lei şi timbrul judiciar în valoare de_lei.

Data depunerii_

Semnătura,_

DOMNULUI PREŞEDINTE AL JUDECĂTORIEI_

Model de acţiune pentru revendicare de bunuri mobile de la masa succesorală

DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnatul(a)_, domiciliat(ă) în_

Chem în judecată pe părătul(a) domiciliat(ă) în_, pentru

REVENDICAREA DE BUNURI MOBILE DE LA MASA SUCCESORALĂ

urmând a se dispune scoaterea din inventarul întocmit privind bunurile succesorale rămase la decesul defunctului(ei)_, a următoarelor bunuri:_în valoare

totală de_lei, care sunt proprietatea mea, lăsate spre păstrare defunctului(ei), cu câteva luni înainte de decesul său.

Motivele acţiunii:

În fapt, la data de am dus în domiciliul defunctului(ei)_, următoarele bunuri:_în valoare totală de_lei. Aceste bunuri au fost inventariate ca aparţinând succesiunii defunctului(ei), eu fiind lipsit de folosinţa lor.

De aceea, vă rog să admiteţi acţiunea şi reţinând că bunurile enunţate sunt proprietatea mea, să dispuneţi să-mi fie predate de părât(ă) care le are în custodie.

În drept, îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 1909 C. civ.
Dovada acţiunii o fac cu interogatoriul pârâtului(ei), acte, expertiză şi martorii:_.

Depun acţiunea în dublu exemplar, chitanţa de plată a taxei de timbru în valoare de_lei şi timbrul judiciar în valoare de_lei.

Data depunerii_

Semnătura_

DOMNULUI PREŞEDINTE AL JUDECĂTORIEI_

Explicaţii teoretice

REVENDICARE MOBILIARĂ

1. CONCEPT ŞI REGLEMENTARE

Spre deosebire de revendicarea imobiliară, în cazul revendicării mobiliare trebuie avută în vedere regula prevăzută de art. 1909 C. civ., potrivit căreia „lucrurile mişcătoare se prescriu prin faptul posesiunii lor, fără să fie trebuinţă de vreo curgere de timp. ”

Cu toate acestea, cel ce a pierdut sau cel căruia i s-a furat un lucru, poate să-l revendice în curs de trei ani, din ziua în care l-a pierdut sau când i s-a furat de la cel la care-1 găseşte, rămânând acestuia recurs în contra celui de la care îl are (v. alin. 2 art. 1909 C. civ.).

Dacă posesorul actual al lucrului furat sau pierdut l-a cumpărat la bâlci, sau la târg, sau la o vindere publică, sau la un neguţător care vinde asemenea lucruri, proprietarul originar nu poate să ia lucrul înapoi decât întorcând posesorului preţul pe care l-a plătit pe bunul respectiv (v. art. 1910 C. civ.).
Constatăm că textul art. 1909 alin. 1 C. civ., instituie regula bunei-credinţe privind posesia bunurilor mobile, posesiune care valorează titlul de proprietate asupra respectivelor bunuri mobile. în acest caz, bunurile mobile se prescriu prin simplul fapt al posesiunii, ceea ce înseamnă că proprietarul care a pierdut posesia nu poate triumfa într-un proces în revendicare mobiliară împotriva terţului posesor.

Terţul chemat în judecată îşi poate dovedi buna-credinţă dovedind că:

a) posedă bunul-mobil revendicat – corpus – şi intenţia de a-1 poseda -animus, condiţii care există concomitent şi cumulativ;

b) exercită o posesiune utilă, paşnică, publică, continuă, neviciată şi neprecară.

Buna-credinţă a posesorului se prezumă până la proba contrară.

Reclamantul are obligaţia să facă dovada per a contratiro.

Potrivit art. 1909 alin. 1 C. civ., persoanele care pot invoca aceste dispoziţii sunt terţii dobânditori, adică cei care au dobândit bunul mobil de la un detentor precar, iar acesta l-a dobândit cu bună-credinţă de la adevăratul proprietar.

Regula terţului dobânditor de bună-credinţă nu se aplică în situaţiile prevăzute de alin. 2 al art. 1909 C. civ., caz în care proprietarul bunului furat sau pierdut îl poate revendica în termen de trei ani, din ziua când l-a pierdut sau când i s-a furat. în acest ultim caz, proprietarul va trebui să dovedească că bunul:

– i-a fost furat sau l-a pierdut;

– este identic cu bunul pe care îl revendică.

în cazul admiterii acţiunii, terţul pârât, obligat să predea bunul reclamantului, va avea dreptul la acţiune personală împotriva persoanei de la care a luat bunul.

în situaţiile prevăzute de art. 1910 C. civ., proprietarul bunului poate introduce acţiune în revendicare împotriva hoţului, a găsitorului bunului sau a terţului de rea-credinţă, pentru că acesta nu poate invoca posesiunea de rea-credinţă ce ar valora titlul de proprietate.1

O asemenea acţiune este imprescriptibilă.

Acţiunea în revendicare mobiliară are în vedere numai:

a) bunurile mobile corporale, pentru că numai acestea pot fi posedate;

b) titlurile la purtător (certificate de proprietate, acţiuni, obligaţii emise de stat sau de diverse societăţi comerciale) pentru că pot constitui obiect al posesiunii, deşi sunt bunuri incorporale.

c) bunurile individual determinate, ceea ce înseamnă că nu se poate revendica o universalitate de bunuri mobile (exemplu, succesiune mobiliară) sau un fond de marfa sau bunuri corporale mobiliare care fac obiectul domeniului public.

Competenţa teritorială aparţine instanţei domiciliului pârâtului. Se timbrează la valoarea bunului mobil revendicat.

Lasă un comentariu