Model de acţiune pentru anularea vânzării sau reducerea preţului

Model de acţiune pentru anularea vânzării sau reducerea preţului

Model de acţiune pentru anularea vânzării

DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnatul (a)_, domiciliat în_, chem în judecată şi personal la interogatoriu pe pârâtul(a)__, domiciliat(ă) în_, pentru

ANULAREA CONTRACTULUI DE VÂNZARE-CUMPĂRARE

(autentic sau sub semnătură privată), intervenit între noi la data de şi să fie I obligat să reprimească lucrul (exemplu: cazanul de fabricat rachiu), pe care mi l-a vândut şi să-mi restituie preţul pe care l-a primit, în sumă de_lei.

De asemenea, vă rog să fie obligat la plata cheltuielilor de judecată pe care le voi face cu acest proces.

Motivele acţiunii:

In fapt, la data de_am cumpărat de la pârât un cazan pentru fabricat rachiu, crezând că este din cupru, motiv pentru care am acceptat să-i plătesc preţul în sumă de_lei.

După prima folosinţă a cazanului am constatat că acesta este din fier alămit, ceea ce îl face impropriu scopului pentru care l-am cumpărat. Dacă ştiam că nu este din cupru, nu-l cumpăram.

Pârâtul a cunoscut acest viciu pentru că el a confecţionat cazanul.

De aceea, vă rog să admiteţi acţiunea, să anulaţi contractul intervenit între noi şi pârâtul să fie obligat să primească cazanul şi să-mi restituie preţul, cât şi obligarea sa la plata cheltuielilor de judecată pe care le voi face.

în drept, îmi întemeiez acţiunea pe disp. art. 1352-1354 C. civ.

Dovada acţiunii o fac cu interogatoriul pârâtului, declaraţiile martorilor_, eventual expertiză tehnică.

Depun acţiunea în dublu exemplar, chitanţa de plata taxei de timbru în valoare de__ lei şi timbrul judiciar în valoare de lei.

Data depunerii__Semnătura_

DOMNULUI PREŞEDINTE AL JUDECĂTORIEI_

Model de cerere pentru reducerea preţului

DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnatul(a)_, domiciliat(ă) în_, chem în judecată şi personal la interogatoriu pe părâtul(a)_, domiciliat(ă) în_pentru:

RESTITUIREA UNEI PĂRŢI DIN PREŢUL VÂNZĂRII,

urmând a fi obligat(ă) să-mi restituie suma de_lei, reprezentând_din preţul pe care l-am plătit, la data de_, pe un pian.

De asemenea, cer obligarea pârâtului(ei) la plata cheltuielilor de judecată pe care le voi face cu acest proces:

Motivele cererii:

în fapt, la data de am cumpărat de la pârât(ă) un pian marca_, cu placă de rezonanţă din bronz, pe care i-am plătit suma de_lei.

La câteva zile după cumpărarea pianului am constatat că placa era crăpată şi lăcuită recent în aşa fel încât nu s-a putut observa la data cumpărării.

Pârâtul(a) a cunoscut acest viciu şi m-a dus în eroare, pentru că, dacă ştiam că placa este spartă, nu cumpăram pianul.

Interesându-mă la fabrica de piane cât costă o placă de pian mi s-a comunicat preţul de_lei.

De aceea, vă rog să-mi admiteţi acţiunea şi să obligaţi pe pârât(ă) să-mi restituie suma de_lei din preţul pe care l-am plătit pentru ca să pot cumpăra o

altă placă din bronz care să aibă rezonanţa necesară.

în drept, îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 1352-1354 C. civ.

Dovada acţiunii o fac cu interogatoriul pârâtului(ei), expertiză tehnică şi martorii __.

Depun acţiunea în dublu exemplar, chitanţa de plată a taxei de timbru în valoare de lei şi timbrul judiciar în valoare de lei.

Data depunerii__

Semnătura_

DOMNULUI PREŞEDINTE AL JUDECĂTORIEI_

Explicaţii teoretice

ANULAREA VÂNZĂRII SAU REDUCEREA PREJULUI DINTR-UN CONTRACT DE VÂNZARE-CUMPĂRARE PENTRU VICII ASCUNSE

1. CONCEPT ŞI REGLEMENTARE

Potrivit art. 1352 C. civ., vânzătorul este supus la răspundere pentru viciile ascunse ale lucrului vândut, dacă, din cauza lor, lucrul nu este bun de întrebuinţat, după destinarea sa, sau întrebuinţarea este atât de micşorată încât se poate presupune că cumpărătorul nu l-ar fi acceptat, sau nu ar fi dat pe dânsul ceea ce a dat, de i-ar fi cunoscut viciile.

Vânzătorul este răspunzător de viciile ascunse, chiar şi când nu le-a cunoscut, afară numai dacă, în cazul acesta, nu se va fi învoit cu cumpărătorul ca să nu răspundă de vicii (art. 1354 C. civ.).

în situaţiile enunţate, cumpărătorul poate restitui lucrul şi să-şi primească preţul sau poate opri lucrul şi să ceară înapoierea unei părţi din preţul plătit, sumă pe care o pot stabili de comun acord sau pe care o va stabili un expert (art. 1355 C. civ.).
Acţiunea pentru vicii (care determină anularea vânzării sau înapoierea unei părţi din preţ) trebuie introdusă de cumpărător în scurt termen, după natura viciului, obiceiul din partea locului şi distanţă (art. 1359 C. civ.).

Această acţiune nu există în vânzările publice (art. 1360 C. civ.).

Acţiunea se timbrează la valoare.

Lasă un comentariu