Model de cerere de revizuire – CAZUL DE REVIZUIRE PREVĂZUT DE ART. 322 PCT. 8 C. PROC. CIV.

Model de cerere de revizuire – CAZUL DE REVIZUIRE PREVĂZUT DE ART. 322 PCT. 8 C. PROC. CIV.

Domnule Preşedinte, [1]

Subsemnatul [2]_, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat în_, în termen legal [4], prezenta cerere de

Revizuire

împotriva sentinţei/deciziei civile nr. [5]_/ pronunţată de Judecătoria/Tribunalul/Curtea de Apel_/înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, solicitându-vă să dispuneţi_[6]

Motivele cererii sunt următoarele:

Motivele de fapt [7]:_

Temeiul de drept [8]: îmi întemeiez cererea pe dispoziţiile art. 322 pct. 8 C. proc. civ.

Pentru dovedirea depunerii în termen a cererii solicit încuviinţarea următoarelor probe_, iar pentru dovedirea temeiniciei motivului de revizuire invocat solicit ataşarea dosarului în care s-a pronunţat hotărârea atacată, precum şi următoarele probe_[9]

Anexez copia hotărârii atacate, copii certificate de pe următoarele înscrisuri_, precum şi chitanţa de plată a taxei judiciare de timbru de 91.000 lei şi timbrul judiciar de 1.500 lei. [10]

Semnătura,

Domnului Preşedinte al Judecătoriei/Tribunalului/Curţii de Apel /înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie [11]_

Explicaţii

[1] Natura juridică. Revizuirea este o cale extraordinară de atac, de retractare, comună şi nesuspensivă de executare, prin care se poate obţine, în cazurile expres şi limitativ prevăzute de art. 322 C. proc. civ., retractarea hotărârii definitive atacate.
[2] Calitate procesuală activă (revizuient) poate avea oricare dintre părţile interesate care au figurat în procesul în care s-a pronunţat hotărârea supusă revizuirii sau, după caz, succesorii lor în drepturi, precum şi procurorul, în temeiul art. 45 alin. (5) C. proc. civ., indiferent dacă acesta a participat sau nu la judecata finalizată cu hotărârea pe care doreşte să o atace.
[3] Calitate procesuală pasivă (intimat) au celelalte părţi din procesul finalizat cu hotărârea atacată, care nu au formulat cererea de revizuire sau, după caz, succesorii în drepturi ai acestora.

[4] Termenul de introducere. Pentru motivul prevăzut de art. 322 pct. 8 C. proc. civ., termenul de revizuire este de 15 zile şi curge de la încetarea împiedicării [art. 324 alin. (2) C. proc. civ.].

[5] Obiectul revizuiri. Se admite că, pentru motivul reglementat de art. 322 pct. 8 C. proc. civ., obiectul revizuirii îl pot constitui toate hotărârile instanţelor de recurs, ale primei instanţe sau ale instanţei de apel, chiar dacă prin ele nu se evocă fondul pretenţiei deduse judecăţii.

[6] Se va indica expres soluţia urmărită prin admiterea revizuirii întemeiate pe pct. 8 al art. 322 C. proc. civ., respectiv se va solicita anularea hotărârii atacate şi rejudecarea procesului.

[7] Motivele de fapt Se va arăta că motivul reglementat de art. 322 pct. 8 C. proc. civ. este cel dedus judecăţii şi se va argumenta îndeplinirea condiţiilor acestui motiv prin raportare la situaţia concretă din hotărârea atacată.

Punctul 8 al art. 322 deschide calea revizuirii pentru situaţia în care partea a fost împiedicată să se înfăţişeze la judecată şi să înştiinţeze instanţa despre aceasta, dintr-o împrejurare mai presus de voinţa sa. Motivul presupune îndeplinirea cumulativă a două condiţii, şi anume: partea să fi fost legal citată şi să nu se fi putut prezenta la judecată; partea legal citată să nu fi putut înştiinţa instanţa despre imposibilitatea prezentării sale la judecată, datorită unor împrejurări mai presus de voinţa sa. împrejurarea mai presus de voinţa părţii invocată în sprijinul cererii de revizuire se apreciază de către instanţă.

în consecinţă, revizuientul trebuie să arate în cererea sa acele împrejurări care conturează condiţiile susmenţionate.

[8] Temeiul de drept îl constituie dispoziţiile art. 322 pct. 8 C. proc. civ., iar dacă s-a solicitat şi suspendarea executării hotărârii atacate, acest temei de drept se întregeşte cu dispoziţiile art. 325 C. proc. civ.

[9] Probele. Probaţiunea se structurează pe două aspecte: cel legat de formularea în termen a cererii de revizuire şi cel legat de motivul propriu-zis de revizuire.
Referitor la primul aspect, se poate solicita orice mijloc de probă, deoarece data încetării împiedicării părţii de a se înfăţişa la judecată şi de a înştiinţa instanţa despre aceasta, ca moment al începerii curgerii termenului de revizuire, constituie un fapt juridic, pentru care legea nu instituie limitări în privinţa mijloacelor de dovadă.

în ceea ce priveşte aspectul de fond, legat de verificarea motivului de revizuire invocat de parte, acesta impune ataşarea dosarului în care s-a pronunţat hotărârea atacată, precum şi administrarea oricărui mijloc de probă pentru a dovedi împrejurarea mai presus de voinţa părţii care a împiedicat-o să se prezinte la judecată şi să înştiinţeze instanţa despre aceasta. Cauza împiedicării înfăţişării şi înştiinţării instanţei, ce trebuie dovedită pentru reţinerea motivului de revizuire prevăzut de pct. 8 al art. 322, constituie un fapt juridic şi, de aceea, pe acest aspect poate fi administrat orice mijloc de probă.

[10] Timbrajul. Taxa judiciară de timbru, în cuantum de 91.000 lei (la nivelul anului 2005), şi timbrul judiciar, în valoare de 1.500 lei, sunt cele prevăzute de art. 3 lit. h) din Legea nr. 146/1997, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv de art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995, cu modificările şi completările ulterioare.
Dacă se solicită şi suspendarea executării hotărârii atacate, se datorează în plus o taxă judiciară de timbru de 91.000 lei şi un timbru judiciar de 3.000 lei, conform art. 3 lit. e) din Legea nr. 146/1997, respectiv, art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995.
[11] Instanţa competentă este cea care a pronunţat hotărârea a cărei revizuire se cere [art. 323 alin. (1) C. proc. civ.]

Lasă un comentariu