MODEL ÎNTÂMPINARE LA CEREREA DE RECURS
ÎNTÂMPINARE LA CEREREA DE RECURS
Domnule Preşedinte,
Subsemnatul _, domiciliat în_, în calitate de intimat în dosarul nr. ____/_al acestei instanţe, cu termen de judecată la data de_, depun în_[1] exemplare, în termen legal [2] întâmpinare la cererea de recurs ce face obiectul prezentei cauze, formulată de recurentul_
Motivele întâmpinării sunt următoarele:
Excepţii [3]:
a) de procedură:_
b) de fond:_
Apărări de fond [4]:_
Temeiul de drept: îmi întemeiez întâmpinarea pe dispoziţiile art. 308 alin. (2) raportat la art. 115-118 C. proc. civ.
Probe [5]: în apărare, solicit încuviinţarea probei cu înscrisuri, pe aspectul_
Anexez [6], în copii certificate, următoarele înscrisuri:_
Domnului Preşedinte al Tribunalului/Curţii de Apel/înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie [7]_
Explicaţii
[1] întâmpinarea se depune într-un număr de exemplare corespunzător numărului părţilor adverse din proces, cărora trebuie să le fie comunicată, plus unul pentru instanţă – art. 116 C. proc. civ.
[2] Termen de depunere. întâmpinarea se depune cu cel puţin 5 zile înainte de termenul de judecată – art. 308 alin. (2) C. proc. civ.
Sancţiunea nerespectării acestui termen este decăderea intimatului din dreptul de a mai propune probe şi de a invoca excepţii, în afara celor de ordine publică -art. 118 alin. (2) C. proc. civ. Totuşi, decăderea nu operează în cazul în care intimatul nu este reprezentat sau asistat de avocat la prima zi de înfăţişare, când, dacă nu poate să arate oral în şedinţă excepţiile, dovezile şi celelalte mijloace de apărare de care înţelege să se servească în proces, instanţa îi poate acorda, la cerere, un termen pentru pregătirea apărării şi depunerea întâmpinării – art. 118 alin. (3) C. proc. civ.
[3] Excepţii. Vor fi indicate excepţiile ca atare, dacă este cazul, şi se va formula argumentaţia pentru fiecare dintre acestea. De exemplu, dacă recursul sau motivele de recurs nu au fost formulate în termenul legal, se vor invoca drept excepţii de procedură tardivitatea declarării recursului (art. 103 raportat la art. 301 C. proc. civ.), respectiv nulitatea recursului [art. 306 alin. (1) C. proc. civ.], arătându-se data la care s-a comunicat hotărârea atacată şi, după caz, data la care s-a declarat sau s-a motivat recursul. Dacă se pretinde întrunirea condiţiilor legale care reglementează anumite excepţii de fond, cum ar fi prescripţia dreptului la acţiune, autoritatea de lucru judecat, lipsa interesului sau al dreptului la acţiune, lipsa capacităţii sau a calităţii procesuale a oricăreia din părţile procesului etc., acestea se pot invoca însoţite de argumentarea lor în fapt şi în drept.
[4] Apărări de fond. Se vor indica apărările în fapt şi în drept ale intimatului, sub formă de răspunsuri la fiecare din criticile cuprinse în cererea de recurs.
[5] Probe. Vor fi indicate probele noi (înscrisurile) care susţin apărările formulate de intimat, arătându-se în concret ce se urmăreşte prin administrarea fiecăreia.
[6] Se vor individualiza înscrisurile şi numărul de exemplare în care acestea se depun. Acestea se depun în acelaşi număr de exemplare ca şi întâmpinarea, conform art. 116 C. proc. civ.
[7] Instanţa competentă. Instanţa cu plenitudine de competenţă în materie de recurs este înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – art. 299 alin. (2) raportat la art. 4 C. proc. civ.
Prin excepţie de la această regulă, art. 2 pct. 3 şi art. 3 pct. 2^1 C. proc. civ. stabilesc că sunt instanţe de recurs tribunalele şi curţile de apel, în cazurile expres prevăzute de lege, de exemplu tribunalele, în cazul în care se atacă cu recurs o hotărâre nesupusă apelului, pronunţată în primă instanţă de judecătorie [art. 299 alin. (3) C. proc. civ.], curţile de apel în materia pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale [art. 157 alin. (1) din Legea nr. 19/2000], în materia raporturilor de familie şi a împărţelii judiciare etc.
buna seara ajutatima cu o intimpinare la curtea de apel bucuresti la o taxa de mediuva rog frumos
0736353474