Arătarea titularului dreptului

Arătarea titularului dreptului

Arătarea titularului dreptului, posibilitate recunoscută de lege pârâtului ce deţine un lucru pentru altul ori exercită un drept asupra acelui lucru, de a-l indica pe cel în numele căruia deţine bunul sau exercită dreptul. 1) A.t.d. poate fi utilizată doar dacă sunt întrunite şi următoarele cerinţe specifice: a) cererea privind a.t.d. să fie promovată de pârâtul ce deţine cu titlu precar un lucru sau care exercită, în numele altuia, un drept asupra bunului respectiv (cum este cazul depozitarului, chiriaşului etc); b) prin acţiunea principală să se urmărească valorificarea unui drept real; această cerinţă are şi semnificaţia de a limita domeniul de aplicabilitate a instituţiei; astfel, cererea privind a.t.d. nu poate fi promovată în acţiunile strict personale, în litigiile de muncă şi nici în cadrul litigiilor privitoare la stabilirea răspunderii civile delictuale.

2) Cererea privind a.t.d. se poate formula doar de pârât şi se depune odată cu întâmpinarea, iar, dacă întâmpinarea nu este obligatorie, cel mai târziu la prima zi de înfăţişare; ea va fi motivată, fie în cuprinsul întâmpinării, fie printr-o petiţie separată; de asemenea, se va comunica, prin grija instanţei, terţului arătat ca titular al dreptului.

3) Cererea privind a.t.d. produce anumite efecte specifice, ce diferă însă în funcţie de poziţia adoptată de terţ: A) în ipoteza în care terţul recunoaşte susţinerile pârâtului, acesta din urmă va fi scos din cauză; se realizează astfel înlocuirea uneia dintre părţi cu o altă persoană; scoaterea din proces a pârâtului presupune întrunirea cumulativă a următoarelor două condiţii: a) recunoaşterea de către terţ a calităţii de titular al dreptului; b) acordul reclamantului. în prezenţa celor două condiţii, terţul dobândeşte legitimare procesuală pasivă (calitatea de pârât). B) Dacă terţul neagă arătările pârâtului sau nu se înfăţişează, litigiul se va soluţiona în continuare cu privire la ambele cereri, pronunţându-se o singură hotărâre; în aceste condiţii terţul va dobândi calitatea de inter-venient forţat. 4) Cererea privind a.t.d. determină şi următoarele efecte comune oricărei forme de participare a terţelor persoane în procesul civil: a) prorogarea competenţei instanţei sesizate cu cererea principală şi asupra cererii incidente; b) luarea de către terţ a procedurii în starea în care aceasta se află în momentul introducerii sale în proces.

ARĂTAREA TITULARULUI DREPTULUI, este cererea formulată de pârâtul care deţine un lucru pentru altul sau care exercită în numele altuia un drept asupra unui lucru, prin care va putea arăta (preciza) pe acela în numele căruia deţine lucrul sau exercită dreptul, dacă a fost chemat în judecată de o persoană care pretinde un drept real asupra lucrului. Această cerere va fi motivată şi se va depune odată cu întâmpinarea, sau cel mai târziu, la primul termen de înfăţişare, şi va fi comunicată celui indicat ca titular, împreună cu citaţia, copia acţiunii şi înscrisurile din dosar.

Lasă un comentariu