Model de acțiune privind înregistrarea tardivă a nașterii

Model de acțiune privind înregistrarea tardivă a nașterii

ACŢIUNE PRIVIND ÎNREGISTRAREA TARDIVA A NAŞTERII

Domnule Preşedinte, [1]

Subsemnatul [2]_ , domiciliat în_, în calitate de reclamant, chem în judecată pe [3]_, domiciliat în_, în calitate de pârât, pentru ca prin hotărârea ce o veţi pronunţa să dispuneţi

Înregistrarea tardivă a naşterii

minorului_, născut la data de_, în localitatea_, fiul lui_şi al_, în registrul de născuţi vii pe anul

De asemenea, vă solicit să dispuneţi întocmirea actului de naştere al minorului.

Motivele acţiunii sunt următoarele:

Motivele de fapt [4]:_

Temeiul de drept [5]: îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 21 din Legea nr. 119/1997 şi ale art. 23 alin. (2) din Decretul nr. 31/1954.

Probe [6]: în dovedirea acţiunii, solicit încuviinţarea probelor cu _, pe aspectul_

Anexez, în copie certificată, următoarele înscrisuri:_[7]

Semnătura,

Domnului Preşedinte al Judecătoriei [8]

Explicații

[1] Natura juridică. Este o acţiune de stare civilă prin care se asigură înregistrarea naşterii unei persoane în evidenţele de stare civilă atunci când declararea naşterii la organul competent să facă înregistrarea a intervenit la peste un an de la data naşterii.

[2] Calitate procesuală activă (reclamant) are orice persoană interesată, respectiv părinţii copilului, rudele acestuia sau instituţia de ocrotire în a cărei îngrijire se află copilul.
[3] Calitate procesuală pasivă (pârât) are autoritatea administraţiei publice locale în a cărei rază teritorială s-a produs naşterea copilului, ca autoritate competentă să întocmească actul de naştere, conform art. 17 din Legea nr. 119/1996.

[4] Motivele de fapt. Se va menţiona:

a) data şi locul naşterii minorului;

b) faptul că a trecut cel puţin un an de la data naşterii copilului şi că naşterea acestuia nu a fost înregistrată în evidenţele de stare civilă.

[5] Temeiul de drept îl reprezintă art. 21 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă şi art. 23 alin. (2) din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice.

16] Probe:

a) înscrisuri – obligatoriu certificatul medical constatator al naşterii, pentru a dovedi naşterea copilului şi data la care s-a produs acest eveniment, precum şi certificatul de căsătorie al părinţilor sau, după caz, actul de naştere al părinţilor faţă de care copilul are filiaţia stabilită;

b) adresă de la poliţie – pentru efectuarea de verificări în vederea stabilirii identităţii copilului;

c) expertiză medico-legală – pentru determinarea vârstei şi sexului copilului al cărui act de naştere se cere a fi întocmit.

[7] Timbrajul. Acţiunea este scutită de plata taxei judiciare de timbru, conform art. 15 lit. h) din Legea nr. 146/1997, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de plata timbrului judiciar, potrivit art. 1 alin. (2) din O.G. nr. 32/1995, cu modificările şi completările ulterioare.

Apreciem că scutirea de la plata taxei judiciare de timbru operează în baza art. 15 lit. h) din Legea nr. 146/1997 întrucât înregistrarea tardivă a naşterii este, în fapt, o măsură de ocrotire a minorilor a căror naştere nu a fost declarată în termenul legal, iar acţiunile şi cererile referitoare la ocrotirea minorilor fac parte din cele exceptate de la plata taxei judiciare de timbru prin art. 15 lit. h) din Legea nr. 146/1997.

[8] Instanţa competentă:

a) teritorial-este competentă instanţa de la domiciliul sau sediul reclamantului, conform art. 21 alin. (2) teza I din Legea nr. 119/1996 (competenţă teritorială exclusivă);

b) material – este competentă judecătoria, conform art. 21 alin. (2) teza 1 din Legea nr. 119/1996.

Lasă un comentariu