Adunarea generală a deţinătorilor de obligaţiuni

Adunarea generală a deţinătorilor de obligaţiuni

adunarea generală a deţinătorilor de obligaţiuni, organ colectiv care îi reuneşte pe deţinătorii de obligaţiuni, întruniţi pentru a delibera asupra intereselor lor. Aceasta poate fi convocată pe cheltuiala societăţii care a emis obligaţiunile la solicitarea unui număr de deţinători care să reprezinte o pătrime din titlurile emise şi nerambursate, sau a reprezentanţilor deţinătorilor de obligaţiuni după numirea acestora. Dispoziţiile privind formele, condiţiile, termenele convocării, depunerea titlurilor şi votarea aplicabile în cazul adunărilor ordinare ale acţionarilor sunt aplicabile şi în cazul adunării deţinătorilor de obligaţiuni (art. 171 Legea 31/1990).

în adunare, deţinătorii de obligaţiuni vor putea fi reprezentaţi prin mandatari, alţii decât administratorii, directorii, respectiv membrii directoratului, ai consiliului de supraveghere ori cenzorii sau funcţionarii societăţii.

Societatea emitentă nu poate participa la deliberările adunării deţinătorilor de obligaţiuni, în baza obligaţiunilor pe care le posedă. A.d. de o. legal constituită poate: i) să numească un reprezentant al deţinătorilor de obligaţiuni şi unul sau mai mulţi supleanţi, cu dreptul de a-i reprezenta faţă de societate şi în justiţie, fixându-le remuneraţia; aceştia nu pot lua parte la administrarea societăţii, dar vor putea asista la adunările sale generale – hotărârea se adoptă în mod valabil cu o majoritate reprezentând cel puţin o treime din titlurile emise şi nerambursate; ii) să îndeplinească toate actele de supraveghere şi de apărare a intereselor lor comune sau să autorizeze un reprezentant cu îndeplinirea lor – hotărârea se adoptă în mod valabil cu o majoritate reprezentând cel puţin o treime din titlurile emise şi nerambursate; iii) să constituie un fond, care va putea fi luat din dobânzile cuvenite deţinătorilor de obligaţiuni, pentru a face faţă cheltuielilor necesare apărării drepturilor lor, stabilind, în acelaşi timp, regulile pentru gestiunea acestui fond – hotărârea se adoptă în mod valabil cu o majoritate reprezentând cel puţin o treime din titlurile emise şi nerambursate;

iv) să se opună la orice modificare a actului constitutiv sau a condiţiilor împrumutului, prin care s-ar putea aduce o atingere drepturilor deţinătorilor de obligaţiuni -pentru adoptarea în mod valabil a hotărârii este necesară prezenţa în adunare a deţinătorilor reprezentând cel puţin două treimi din titlurile nerambursate şi votul favorabil a cel puţin patru cincimi din titlurile reprezentate la adunare;

v) să se pronunţe asupra emiterii de noi obligaţiuni – pentru adoptarea
în mod valabil a hotărârii este necesară prezenţa în adunare a deţinătorilor reprezentând cel puţin două treimi din titlurile nerambursate şi votul favorabil a cel puţin patru cincimi din titlurile reprezentate la adunare (art. 172-173 Legea 31/1990).

Hotărârile adoptate de adunare trebuie aduse la cunoştinţa societăţii, în termen de cel mult 3 zile de la adoptarea lor (art. 172 Legea 31/1990). Hotărârile luate de a.d. de o. sunt obligatorii şi pentru deţinătorii care nu au luat parte la adunare sau au votat contra. Hotărârile a.d. de o. pot fi atacate în justiţie de către deţinătorii care nu au luat parte la adunare sau au votat contra şi au cerut să se insereze aceasta în pro-cesul-verbal al şedinţei, în condiţiile prevăzute de lege pentru atacarea hotărârii adunării generale a acţionarilor. Acţiunea injustiţie a deţinătorului de obligaţiuni împotriva societăţii nu este admisibilă dacă are acelaşi obiect cu al acţiunii intentate de reprezentantul deţinătorilor de obligaţiuni sau este contrară unei hotărâri a adunării deţinătorilor de obligaţiuni.

Lasă un comentariu