Agent comercial permanent
agent comercial permanent, parte în contractul de agenţie, respectiv comerciantul, persoană fizică sau juridică, care, în calitate de intermediar independent, este împuternicit în mod statornic: i) să negocieze afaceri pentru o altă persoană fizică sau juridică, denumită comitent; sau ii) să negocieze şi să încheie afaceri în numele şi pe seama comitentului. împuternicirea menţionată se poate exercita în una sau mai multe regiuni determinate, astfel cum se stabileşte în contract. A.c.p. prestează serviciul caracteristic cu titlu principal sau accesoriu şi contra unei remuneraţii, fără a fi prepusul comitentului (art. 1 din Legea nr. 509/2002).
Nu poate fi considerat a.c.p., persoana care: i) acţionează ca intermediar în cadrul burselor de valori şi al pieţelor reglementate de mărfuri şi instrumente financiare derivate; ii) are calitatea de agent sau broker de asigurări şi reasigurări; iii) în calitate de agent prestează un serviciu neremunerat;
iv) are calitatea de organ legal sau statutar al unei persoane juridice şi atribuţii de reprezentare a acesteia;
v) este asociat sau acţionar şi este împuternicită în mod legal să îi reprezinte pe ceilalţi asociaţi sau acţionari; vi) are calitatea de administrator judiciar, lichidator, tutore, curator, custode sau sechestru, în raport cu comitentul (art. 2 din Legea nr. 509/2002). Agentul nu poate negocia şi nu poate încheia, pe contul său, fără consimţământul expres al comitentului, în regiunea determinată prin contract, operaţiuni de comerţ concurente privind bunuri şi/sau servicii similare celor care fac obiectul contractului de agenţie, în lipsa unei stipulaţii contrare, agentul poate reprezenta mai mulţi comitenţi, iar comitentul se poate folosi în acelaşi timp, în aceeaşi regiune şi pentru acelaşi comerţ de mai mulţi agenţi. Agentul poate primi împuternicirea de a negocia sau a încheia, în regiunea determinată prin contract, operaţiuni pentru mai mulţi comitenţi concurenţi numai dacă în contractul de agenţie se stipulează în mod expres o asemenea permisiune (art. 3 din Legea nr. 509/2002). Obligaţiile a.c.p. A.c.p. trebuie să îndeplinească obligaţiile ce decurg din împuternicirea care îi este dată, personal sau prin prepuşii săi, în conformitate cu instrucţiunile primite şi în scopul realizării intereselor comitentului. în executarea împuternicirilor primite . agentul este obligat să acţioneze cu bună-credinţă şi cu diligenţa unui profesionist. Principalele obligaţii ale a.c.p. sunt: i) să îi procure şi să îi comunice comitentului pentru care acţionează informaţiile privitoare la regiunea sau regiunile stabilite în contract, care l-ar putea interesa pe acesta, precum şi toate celelalte informaţii necesare de care dispune; ii) să depună diligenţa necesară pentru negocierea şi, dacă este cazul, încheierea afacerilor cu care este împuternicit, în condiţii cât mai avantajoase pentru comitent; iii) să respecte în mod corespunzător instrucţiunile rezonabile primite de la comitent, ţinând seama de caracterul imperativ, indicativ sau facultativ al acestora; iv) să ţină în registrele sale partide separate pentru operaţiunile ce îl privesc pe fiecare comitent; v) să depoziteze bunurile sau eşantioanele într-o manieră care să permită identificarea celor aparţinând fiecărui comitent; vi) să îndeplinească orice altă obligaţie care îi revine potrivit contractului şi dispoziţiilor legale. Executarea împuternicirii prin substituirea agentului, în tot sau în parte, cu subagenţi este supusă prevederilor Codului civil (art. 5 din Legea nr. 509/2002).