Model de acţiune privind plata dividendelor neachitate
Domnule Preşedinte, [1]
Subsemnatul [2]_ , domiciliat în_, în calitate de reclamant, chem în judecata pe S.C. [3]_, cu sediul în_, numărul de înmatriculare în registrul comerţului_, codul unic de înregistrare_, contul bancar_, în calitate de pârâtă, pentru ca prin hotărârea ce o veţi pronunţa să dispuneţi
Obligarea pârâtei la plata sumei de_, reprezentând dividende neachitate
De asemenea, solicit:
– obligarea pârâtei la plata dobânzii legale în sumă de_,
precum şi plata acestora în continuare, până la achitarea integrală a debitului;
– obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.
Motivele acţiunii sunt următoarele:
Motivele de fapt [4]:_
Temeiul de drept [5]: îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile art. 67 din Legea nr. 31/1990, republicată, ale art. 43 C. com. raportat la dispoziţiile O.G. nr. 9/2000 şi pe dispoziţiile art. 7201 C. proc. civ.
Probe [6]: în dovedire, solicit următoarele probe:_
Anexez: înscrisuri, respectiv:_, chitanţa privind plata taxei
judiciare de timbru în valoare de lei, timbrul judiciar de_
lei [7], precum şi dovada îndeplinirii procedurii concilierii directe.
Semnătura,
Domnului Preşedinte al Judecătoriei/Tribunalului [8]
Explicații teoretice
[1] Natura juridică. Este o acţiune în realizare, patrimonială, personală, prin care se valorifică un drept de creanţă, respectiv dreptul la plata dividendelor.
[2] Calitate procesuală activă (reclamant) are asociatul/acţionarul îndreptăţit la plata dividendelor.
[3] Calitate procesuală pasivă (pârât) are societatea.
[4] Motivele de fapt. Reclamantul va justifica în ce calitate introduce cererea şi, în continuare, va arăta că, deşi au fost aprobate situaţiile financiare anuale ale societăţii, pârâta nu şi-a îndeplinit obligaţia de plată a dividendelor cuvenite0.
Cu privire la data exigibilităţii dividendelor, se disting două situaţii:
a) dacă prin hotărârea adunării asociaţilor s-a stabilit un termen pentru plata acestora, obligaţia societăţii de plată a dividendelor începe să curgă de la data termenului stabilit;
b) în cazul în care nu s-a stabilit un termen, dar acesta este prevăzut în legi speciale, dividendele se vor plăti la termenul fixat prin acestea, dar nu mai târziu de 8 luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat.
Dobânda pentru întârzierea în plata dividendelor este dobânda comercială, prevăzută de O.G. nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti. Potrivit art. 3 din acest act normativ, dobânda legală în materie comercială se stabileşte la nivelul dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, stabilită de aceasta lunar şi publicată în Monitorul Oficial al României (Legea nr. 422/2002 privind stabilirea dobânzii de referinţă de către Banca Naţională a României).
Dobânzile curg de la data scadenţei, întrucât debitorul se află de drept în întârziere, conform art. 43 C.com.
Se va arăta că, deşi s-a parcurs procedura concilierii directe, prevăzută de art. 720′ C. proc. civ., fie părţile nu au ajuns la nici un rezultat în ceea ce priveşte stingerea litigiului, fie pârâta nu a dat curs convocării la conciliere, deşi acesta i-a fost comunicată prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin alt mijloc prevăzut de art. 7201 alin. (2) C. proc. civ.
[5] Temeiul de drept îl reprezintă art. 67 din Legea nr. 31/1990, republicată, art. 43 din Codul comercial raportat la dispoziţiile O.G. nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţiile băneşti, precum şi art. 720′ C. proc. civ.
[6] Probe. în materie probatorie sunt aplicabile normele dreptului comun, respectiv înscrisuri – obligatoriu actul constitutiv al societăţii şi hotărârea adunării generale a asociaţilor prin care s-au aprobat situaţiile financiare anuale ale societăţii interogatoriul pârâtei etc.
Referitor la capătul de cerere privind dobânda legală, reclamantul va întocmi un calcul în scris, cu arătarea datei scadenţei şi a cuantumului dobânzii, prin raportare la dobânda de referinţă a B.N.R
Se anexează, obligatoriu, înscrisul despre rezultatul concilierii ori, în cazul în care pârâtul nu a dat curs concilierii directe, dovada că de la data primirii acestei convocări au trecut 30 de zile. Dovada acesteia se face cu înscrisul reprezentând confirmarea de primire a convocării.
[7] Timbrajul. Taxa judiciară de timbru se stabileşte la valoare, potrivit art. 2 alin. (1) din Legea nr. 146/1997, cu modificările şi completările ulterioare; tot în funcţie de valoare se stabileşte şi timbrul judiciar, conform dispoziţiilor art. 3 alin. (2) din O.G. nr 32/1995, cu modificările şi completările ulterioare.
[8] Instanţa competentă:
a) teritorial – este competentă instanţa judecătorească în a cărei rază teritorială se află sediul principal al societăţii, conform art. 63 din Legea nr. 31/1990, republicată;
b) material – competenţa aparţine judecătoriei pentru cererile al căror obiect are o valoare de până la 1 miliard lei, potrivit art.l pct. 1 C. proc. civ., respectiv tribunalului, pentru litigiile al căror obiect are o valoare de peste 1 miliard lei, conform art. 2 pct.l lit. a) C. proc. civ.
Buna ziua EU AM FOST ACTIONAR LA O SOCIETATE COMERCIALA . IN ANII 2002,2003 ,2004 SI 2005 SOCIETATEA A INREGISTRAT PROFIT CARE PRIN ADUNAREA GENERALA A ACTIONARILOR A FOST REPARTIZAT CA DIVIDENDE ACTIONARILOR, DUPA ANUL 2006 ACEST PROFIT A FOST LASAT LA DISPOZITIA SOCIETATII . IN ANII 2008- 2012 EU AM CESIONAT ACTIUNILE DIRECTORULUI GENERAL.
IN 2015 AM SOLICITAT SOCIETATII SA-MI ACHITE DIVIDENDELE SI MIA RASPUNS CA ACESTEA S-AU PRISCRIS.
AM INTOCMIT O ACTIUNE JUDECATOREASCA PE CARE URMEAZA SA O DEPUN IN BAZA ART. 742 CODUL CIVIL SI ART. 67 DIN LEGEA 31/1990 CU SOLICITAREA SI A DOBINZII LEGALE.
VA ROG A-MI SPUNE CE SANSE AM SA-MI PRIMESC DIVIDENDELE
CU MULTUMIRI CRETU VASILE