Model de contract de asigurare pentru diverse situaţii

Model de contract de asigurare pentru diverse situaţii

CONTRACT DE asigurare PENTRU DIVERSE SITUAŢII
I. PĂRŢILE CONTRACTANTE
1. S.C._, cu sediul în , înmatriculată în Registrul comerţului_
sub nr. _, cont nr. _, deschis la_, reprezentată legal prin în calitate
de_, denumită în continuare asigurător, şi
2. DL/D-na _, domiciliat(ă) în , identificat cu C.I. seria ,
nr. , denumit în continuare asigurat.
II. Asiguratul
Asiguratul stabileşte ca beneficiar al asigurării în caz de deces pe_.
III. Prevederi generale
Asigurarea este valabilă pentru accidentele pe care asiguratul le suferă:
1. în exercitarea ocupaţiilor profesionale declarate;
2. în desfăşurarea oricărei alte activităţi normale, care nu are caracter profesional. Asigurarea este valabilă, de asemenea:
a) pe perioada serviciului militar în timp de pace, ca urmare a unei chemări pentru exerciţii obişnuite; pe perioada serviciului militar ca recrut în timp de pace, asigurarea operează exclusiv pentru riscurile care nu au legătură cu desfăşurarea serviciului pentru care acesta este chemat; asigurarea este suspendată pe durata serviciului care substituie serviciul militar obligatoriu, a înrolării voluntare, a chemării pentru mobilizare sera pentru motive cu caracter excepţional;
b) pentru accidente cauzate de conducerea motociclurilor;
c) pentru accidente cauzate de folosirea şi conducerea: autovehiculelor; autoturismelor de folosinţă privată; autovehiculelor pentru transporturi mixte de persoane şi bunuri; autocarelor care, împreună cu încărcătura, nu depăşesc o greutate de 3,51; autovehiculelor speciale sau de folosinţă specifică; maşinilor agricole; bărcilor cu motor pentru scopuri recreative;
d) pentru accidente rezultând din participarea la curse şi întreceri, la respectivele probe şi antrenamente, cu caracter amical şi recreativ şi care nu constituie surse de venituri pentru asigurat.
IV. Deces
Dacă accidentul are drept urmare decesul asiguratului şi acesta se constată în termen de maxim un an din ziua în care s-a produs accidentul, asigurătorul plăteşte suma asigurată pentru caz de deces beneficiarului desemnat.
V. Invaliditatea permanentă
Dacă accidentul are drept urmare o invaliditate permanentă, iar aceasta se constată în termen de maxim un an din ziua în care s-a produs accidentul, asigurătorul plăteşte o indemnizaţie de asigurare calculată asupra sumei asigurate pentru invaliditate permanentă totală, conform procentelor şi prevederilor următoare:
Cazuri de invaliditate Procente
Pierderea absolută şi iremediabilă a funcţionalităţii unui organ sau membru este considerată ca pierdere anatomică a acestuia; în cazuri de micşorare a folosinţei, procentele indicate mai sus sunt reduse în raport de funcţionalitatea pierdută.
In cazuri de pierdere anatomică sau funcţională a mai multor organe sau membre în acelaşi accident, despăgubirea se stabileşte prin adunarea procentelor corespunzătoare pentru fiecare leziune, până la limita maximă a 100 de procente.
în cazurile de invaliditate permanentă nespecificate în tabelul de mai sus, indemnizaţia se stabileşte în funcţie de măsura în care este diminuată pentru totdeauna capacitatea generală a asiguratului pentru orice muncă utilă, indiferent de profesia sa, ţinând cont de procentele respective ale cazurilor mai sus menţionate. în caz de pierdere anatomică sau de reducere funcţională a unui organ sau a unui membru deja deficient, procentele indicate mai sus sunt micşorate ţinând seama de gradul de invaliditate preexistent.
VI. Indemnizaţia zilnică pentru internare într-o instituţie de tratament
Dacă accidentul are drept urmare internarea asiguratului într-o instituţie de tratament, asigurătorul plăteşte o indemnizaţie pentru fiecare zi de internare, pentru o perioada maximă de 90 de zile chiar dacă nu sunt consecutive – dar într-un interval de până la 180 de zile de la data accidentului. Ziua de externare nu este indemnizată. In cazul în care asiguratul are încheiate cu asigurătorul şi alte poliţe de accidente care includ această clauză, asigurătorul va plăti indemnizaţia cu valoarea cea mai mare, urmând a restitui prima aferentă celorlalte asigurări. Ca urmare, în caz de declarare a accidentului, asiguratul va trebui să comunice şi existenţa altor poliţe încheiate pentru asigurat.
VII. Indemnizaţia zilnică pentru imobilizare într-o Îmbrăcăminte sau o aparatură imobiuzantă echivalentă
Dacă accidentul are drept urmare imobilizarea asiguratului într-o îmbrăcăminte de ghips sau o aparatură imobilizantă echivalentă, asigurătorul plăteşte o indemnizaţie pentru fiecare zi de imobilizare, pentru o perioadă maximă de 40 zile, dar într-un interval de până la 180 zile de la data accidentului. în cazul în care asiguratul are încheiate cu asigurătorul şi alte poliţe de accidente care includ această clauză, asigurătorul va plăti indemnizaţia cu valoarea cea mai mare, urmând a restitui prima aferentă celorlalte asigurări.

VIII. Excluderi

Cu excepţia acordului contrar expres, sunt excluse din asigurare accidentele rezultând din:

a) război sau operaţiuni de război, chiar şi nedeclarat, invazie, ocupaţie militară, război civil, insurecţie, tulburări civile, revolte, greve, acte de terorism, sabotaj, vandalism;

b) explozii sau emanaţii de căldură sau radiaţii provenite din fisiunea nucleară,

precum şi din radiaţiile provocate de accelerarea artificială a particulelor atomice;

c) poluarea şi contaminarea mediului, chiar dacă au fost provocate de evenimente asigurate prin poliţă;

d) doi sau culpă gravă ale:

– asiguratului precum şi a persoanelor care convieţuiesc cu aceştia;

– prepuşilor asiguratului – persoană juridică.

e) conducerea autovehiculelor şi a bărcilor cu motor, altele decât cele prevăzute la art. 3 lit. b şi c;

f) participarea la curse şi întreceri, la respectivele probe şi antrenamente, altele decât cele prevăzute la art. 3 lit. d;

g) practicarea boxului, pentatlonului, a luptelor în diferite forme, alpinismului cu escaladarea rocilor sau cu acces la gheţari, bobului, imersiunii cu autorespiratoare, speologiei şi a sporturilor aeriene în general;

h) conducerea şi folosirea mijloacelor subacvatice şi aeriene, cu excepţia celor prevăzute la art. 3;

i) hernii şi eforturi în general;

j) sinuciderea asiguratului sau tentativa de sinucidere a asiguratului;

k) ingerarea sau absorbirea de substanţe, inclusiv otrăvitoare;

l) infecţiile care nu au drept cauză directă şi exclusivă o leziune;

m) operaţiile chirurgicale sau tratamentele, indiferent dacă au sau nu legătura cu un accident asigurat;

n) orice fel de boli, stări patologice cronice şi/sau acute, incidente şi accidente ale tratamentelor medicale.

o) sarcina persoanei asigurate, naşterea copilului sau pierderea de sarcină, avortul sau consecinţele acestora.

IX. Riscul de zbor

Asigurarea acoperă accidentele pe care asiguratul le poate avea în timpul călătoriilor pe calea aerului, efectuate în calitate de pasager cu avioane şi elicoptere exploatate de societăţi de trafic aerian regulat, neregulat sau de transport la cerere, civile sau militare folosite în scopuri civile, de firme private, pentru activităţi turistice sau de transfer, de so-cietăţi cu activitate de profit aerian, exclusiv pe durata transportului public de pasageri.
Rămân în orice caz excluse, zborurile efectuate cu avioane şi elicoptere exploatate de aerocluburi.

X Persoane care nu pot fi asigurate

Nu pot fi asigurate persoanele în vârstă de peste 70 de ani. Pentru acele persoane ce ajung la o asemenea limită de vârstă în timpul perioadei de valabilitate a poliţei, asigurarea încetează la data prevăzută în poliţă. Nu sunt, de asemenea, asigurabile persoanele lovite de apoplexie, afectate de epilepsie, paralizie, infirmităţi mentale, delirium tremens, alcoolism, toxicomanie, diabet sau alte boli grave sau permanente. Dacă aceste tulburări apar după încheierea contractului de asigurare, acesta încetează odată cu manifestarea lor, asigurătorul restituind prima aferentă perioadei rămase din asigurare. Persoanele cu defecte fizice sau mutilări evidente pot fi asigurate numai printr-un contract special.

XI. ÎNTINDEREA TERITORIALĂ

Acoperirile pentru deces şi invaliditate permanentă sunt valabile pe plan mondial. Acoperirile pentru internare într-o instituţie de tratament şi pentru imobilizare într-o îmbrăcăminte de ghips sau o altă aparatură imobilizantă sunt valabile pe teritoriul României.

XII. Declararea accidentului. Obligaţiile asiguratului

Asiguratul este obligat să comunice asigurătorului producerea evenimentului asigurat în termen de 3 zile de la data acestuia şi trebuie să consimtă la vizita medicilor asigurătorului la orice cercetare sau constatare pe care aceasta le consideră necesare, în acest scop dezlegând de secretul profesional pe medicii care l-au vizitat şi îngrijit.

In caz de deces prin prezentul contract, se stabilesc următoarele:

– când accidentul a cauzat decesul asiguratului sau când decesul survine în timpul perioadei de îngrijire, asigurătorul trebuie notificat în termen de 3 zile de la data acestuia;

– Rudele sale sau reprezentanţii legali trebuie să consimtă la orice cercetare sau constatare din partea asigurătorului, pe care aceasta le consideră necesare, în scopul stabilirii cuantumului indemnizaţiei de asigurare.

XIII. Criterii de indemnizare

Stabilirea indemnizaţiei este făcută de asigurător pe baza normelor contractuale.

Indemnizaţia este stabilită la_lei pe trimestru.

Suma asigurată este_lei. Plata indemnizaţiei va fi efectuată de asigurător

numai după ce asiguratul/beneficiarul (în caz de deces al asiguratului):

– va proba legitimitatea sa de a obţine plata indemnizaţiei;

– va declara dacă şi ce asigurări a încheiat pentru acelaşi risc;

– va preda toată documentaţia necesară asigurătorului pentru stabilirea indemnizaţiei de asigurare;

– va preda toată documentaţia ulterioară cerută de asigurător.

începutul procedurii de stabilire a indemnizaţiei nu constituie o recunoaştere a obligaţiei asigurătorului de a indemniza.

In conformitate cu prezentele condiţii de asigurare, asigurătorul plăteşte indemnizaţia pentru:

– urmările directe şi exclusive ale accidentului, care sunt independente de condiţiile fizice şi patologice preexistente sau survenite; influenţa pe care accidentul putea să o exercite asupra unor asemenea condiţii, precum şi prejudiciul pe care acestea îl pot aduce asupra efectelor vătămărilor produse prin accident, sunt consecinţe indirecte şi prin urmare nu se indemnizează;

– în cazul unor mutilări sau defecte fizice preexistente, indemnizaţia pentru invaliditate permanentă este plătită numai pentru urmările directe cauzate de accident ca şi cum acesta ar fi atins o persoană integră din punct de vedere fizic, fără legătură cu prejudiciul mai mare derivat din condiţiile preexistente.

XIV Plata indemnizaţiei Asigurătorul stabileşte indemnizaţia cuvenită în baza documentaţiei primite şi a condiţiilor de asigurare şi o comunică asiguratului sau beneficiarului. După primirea acceptului, asigurătorul efectuează plata. Plata indemnizaţiei se face, în termen de maximum 30 de zile de la data completării documentaţiei, în România, în conformitate cu prevederile legate în vigoare privind taxele şi impozitele.

Asigurat_

Asigurător_

Explicații teoretice

Prin contractul de asigurare o persoană fizică sau juridică, numită asigurat, se obligă să plătească unei alte persoane, numită asigurator, o sumă de bani denumită primă de asigurare, cu obligaţia pentru asigurator ca în cazul producerii unor evenimente prejudiciabile pentru asigurat (incendiu, inundaţie, cutremur, naufragiu, accident, moarte etc.) să-l despăgubească prin achitarea unei sume de bani denumită indemnizaţie de asigurare.

In acest contract, definit ca aleatoriu de dispoziţiile art. 1635 C. civ., caracteristic este elementul de incertitudine, pentru că evenimentul (sinistrul) în vederea căruia se face asigurarea poate interveni sau poate să nu intervină în termenul pentru care aceasta se încheie.

Acest contract poate conţine şi o clauză (stipulaţie) pentru altul, părţile putând stabili ca în cazul în care sinistrul are loc, asigurătorul să achite indemnizaţia de asigurare unui terţ, denumit beneficiar al asigurării.

1. CARACTERE JURIDICE. Contractul de asigurare este un contract:

a) consensual, fiind suficient acordul de voinţă al părţilor;

b) aleatoriu (de la cuvântul „alea” care înseamnă hazard) pentru că la data încheierii contractului nu se cunoaşte dacă evenimentul se va produce sau nu, iar întinderea prestaţiei uneia sau ambelor părţi depinde de un eveniment viitor şi incert;

c) bilateral şi oneros, fiecare parte urmărind un interes patrimonial;

d) cu execuţie succesivă, prima de asigurare putând fi achitată integral la încheierea contractului, sau în rate, la termenele pe care părţile le stabilesc.

e) de adeziune, pentru că se menţine obiceiul ca asigurătorul să stabilească clauzele şi asiguratul este chemat pur şi simplu să adere (să consimtă) la respectivele clauze prestabilite de asigurator.

2. Înţelesul termenilor proprii acestui contract, şi anume:

a) Riscul asigurării, adică pericolul împotriva urmărilor pe care le-ar produce sinistrul: inundaţie, incendiu, cutremur etc.;

b) Cazul asigurat înseamnă evenimentul efectiv survenit;

c) Prima sau rata de asigurare reprezintă suma (despăgubirea) pe care o va achita asiguratul asigurătorului, chiar dacă elementul de incertitudine (evenimentul viitor şi incert) nu va avea loc;

d) Suma asigurată, este suma maximă până la care este angajată răspunderea asigurătorului;

e) Dauna de asigurare reprezintă paguba materială pe care asiguratul o suferă în cazul în care evenimentul are loc;

f) Indemnizaţia de asigurare este suma pe care asigurătorul o plăteşte asiguratului după survenirea evenimentului şi care corespunde cu suma asigurată;

g) Durata asigurării, respectiv termenul pentru care se face asigurarea şi care, de regulă, este de un an.

3. OBIECTUL ASIGURĂRII îl constituie orice bun (mobil sau imobil), cât şi viaţa şi capacitatea de muncă a omului.

4. Felurile asigurărilor. Avem:

a) Asigurări obligatorii, prin efectul legii, pentru unele bunuri, care nu mai necesită încheierea unui contract de asigurare. Dintre acestea cităm: asigurarea contra incendiilor a clădirilor, asigurarea călătorilor contra accidentelor pe căile ferate, rutiere şi pe apă, asigurarea autovehiculelor înmatriculate ce sunt folosite pe teritoriul ţării etc.

b) Asigurările facultative, care se încheie pe baza contractului de asigurare, obiectul lor fiind asigurarea de bunuri, persoane şi răspundere civilă.

5. ÎNCETAREA CONTRACTULUI. Există mai multe moduri de încetare a contractului şi anume:

a) contractul cu durată determinată încetează prin ajungerea la termen, când expiră perioada pentru care s-a încheiat;

b) după ce se efectuează plata sumei asigurate, obligaţiile aiguratorului faţă de asigurat se sting, fapt ce echivalează cu încetarea contractului. Este vorba de asigurarea pe viaţă şi de accidente de persoane, când survine cazul asigurat. Dacă este vorba de bunuri, contractul încetează numai dacă bunul a fost distrus în întregime, nu parţial, caz în care el continuă.

c) denunţarea, rezilierea sau anularea contractului care fac ca contractul să înceteze înaintea expirării duratei sale şi a producerii cazului asigurat.

Denunţarea produce efecte pentru viitor, dat fiind caracterul contractului, care este cu executare succesivă.

Rezilierea înseamnă desfiinţarea contractului pentru viitor datorită culpei uneia dintre părţi, vinovată de neexecutarea obligaţiei asumate.

Nulitatea operează şi pentru trecut, readucând pe contractanţi la situaţia juridică avută la data încheierii asigurării, procedându-se la restituirea prestaţiilor efectuate.

Lasă un comentariu