Model de contract de comision

Model de contract de comision

CONTRACT DE COMISION
Nr._din_

Între:

1. Societatea Comercială _, cu sediul în _, str. , nr. , judeţul_, înmatriculată la Oficiul Registrului Comerţului, cont nr. , deschis la Banca _, reprezentată prin în calitate de_, denumită în continuare comisionar şi

2. Dl(D-na) , cu domiciliul în_, str._, nr._, bl._,sc._, et._, ap._, identificat(ă) cu C.I. seria_, nr._, denumit(ă) în continuare comitent.

I. Obiectul contractului

Obiectul prezentului contract constă în procurarea de către comisionar, în nume propriu şi pe cheltuiala sa următoarele bunuri:
Denumirea bunului_

Marca_

Cantitatea_

Calitatea_

Preţ maxim_

II. Termene

1. Comitentul se obligă să pună la dispoziţia comisionarului suma convenită la art. 1 şi comisionul convenit la pct. IV, cel mai târziu la data de_.

2. Comisionarul se obligă să procure şi să predea bunurile descrise la pct. 1 către comitent cel mai târziu la data de .

III. Obligaţiile comisionarului

1. Să execute mandatul încredinţat de comitent în condiţiile de cantitate, calitate, preţ şi la termenele convenite la pct. I, subpunctul 1 şi 3;

2. Să informeze pe comitent asupra modificării împrejurărilor avute în vedere la acordarea mandatului, pentru o eventuală reconsiderare a acestuia;

3. Să acţioneze cu bună credinţă şi diligenţa unui profesionist, având răspunderea directă faţă de terţul cu care a contractat;

4. Să restituie de îndată comitentului sumele primite şi pentru care nu a executat prestaţiile convenite.

IV. Obligaţiile comitentului

1. Să plătească comisionarul comisionul în sumă de lei şi să predea acestuia suma prevăzută la pct I la termenul convenit;

2. Să plătească comisionarului eventualele cheltuieli făcute de acesta şi să suporte eventualele prejudicii suferite de comisionar cu prilejul îndeplinirii mandatului său.

V. Răspunderi

1. Partea care din vina sa aduce prejudicii celeilalte părţi prin neexecutarea sau neexecutarea întocmai a prezentului contract, datorează despăgubiri.

2. Nerespectarea obligaţiilor de către una din părţi îndreptăţeşte cealaltă parte la neîndeplinirea obligaţiilor corelative.

3. Pentru fiecare zi de întârziere în îndeplinirea obligaţiilor asumate prin prezentul contract, părţile datorează penalităţi de _% din sumele cuvenite.

VI. ÎNCETAREA CONTRACTULUI

Prezentul contract încetează în următoarele cazuri: revocarea împuternicirii, renunţarea la împuternicire, moartea, dizolvarea, interdicţia, insolvabilitatea sau falimentul comitentului sau comisionarului, precum şi prin acordul părţilor.

VII. Alte clauze

1. Dreptul de proprietate şi riscurile se transmit direct de la terţi la comitent, în momentul procurării bunurilor de către comisionar.

2. Plata sumelor datorate de comitent comisionarului este garantată cu privilegiul comisionarului asupra bunurilor prevăzute la pct I.
3. Avantajele suplimentare obţinute de comisionar în îndeplinirea mandatului său se cuvin acestuia (plata unui preţ mai mic etc.).

4. Prezentul contract se completează cu prevederile legale în materie de mandat şi comision şi poate fi modificat prin acordul părţilor.

Comitent_

Comisionar_

Explicații teoretice

Contractul de comision este un contract bilateral, consensual şi oneros.

Prin acest contract o persoană, numită comisionar, se obligă ca din dispoziţiile unei alte persoane, numită comitent, să efectueze acte de comerţ, prin încheierea de acte, în numele său propriu, dar pe seama comitentului, fără reprezentarea acestuia.

Pentru această activitate, comisionarul primeşte o sumă de bani numită comision. Raporturile juridice care se stabilesc între comitent şi comisionar sunt cele ale unui mandat special fără reprezentare.

între comitent şi comisionar există aceleaşi drepturi şi obligaţii ca între mandant şi mandatar, cu deosebirile stabilite de lege (v. art. 405 alin. 2).

Comitentul nu are acţiune împotriva persoanelor cu care a contractat comisionarul şi nici acestea nu au vreo acţiune împotriva comitentului.

Comisionarul este direct obligat faţă de persoana cu care a contractat, ca şi cum afacerea ar fi fost a sa proprie (v. art. 406 C. com.).

Operaţiunile pe care comisionarul le face cu violarea mandatului sau peste limitele sale rămân în sarcina sa şi prin urmare:

– dacă a vândut cu preţ mai mic decât cel hotărât sau, în lipsă, mai mic decât cel curent, el este dator să plătească comitentului diferenţa, afară numai dacă nu ar proba că vânzarea cu preţul hotărât nu se putea face şi că, vânzând astfel, comitentul a fost scutit de pagubă;

– dacă a cumpărat la un preţ mai mare decât cel hotărât, comitentul poate refuza
operaţiunea şi a o considera ca făcută în socoteala comisionarului, dacă acesta nu ar oferi să plătească diferenţa preţului;

– dacă lucrul cumpărat nu corespunde cu calitatea cuvenită, comitentul îl poate refuza (v. art. 408).

Comisionarul care, fără autorizaţia comitentului, face plăţi, vânzări sau alte operaţiuni pe credit, rămâne direct răspunzător, comitentul având dreptul să-i ceară plata neîntârziată a creditelor făcute, cedându-i interesele şi foloasele ce ar rezulta din acestea (v. art. 409).

Comisionarul care vinde pe datorie este dator să arate comitentului actul, scrisoarea de aviz, persoana cumpărătorului şi termenul acordat; altminteri operaţiunea se presupune că s-a făcut pe bani gata; proba contrarie nu este admisă (v. art. 410).

Când comisionarul este însărcinat să vândă sau să cumpere cambii, obligaţiuni sau efecte ale Statului ori alte titluri de credit, circulând în comerţ, sau mărfuri, având preţ la o bursă sau în piaţă, daca comitentul nu a dispus într-altfel, el însuşi poate să-i procure pe preţul cerut ca vânzător, lucrurile ce trebuia să cumpere sau să reţină pentru sine după preţul curent, ca cumpărător, lucrurile ce trebuia să vândă în socoteala comitentului, deosebit de dreptul său la previziune.

Dacă, în cazurile arătate mai sus, comisionarul, după îndeplinirea însărcinării sale, nu face cunoscut comitentului persoana cu care a contractat, comitentul are dreptul să considere că cumpărarea sau vânzarea s-a făcut în contul sau şi să ceară de la comisionar executarea contractului (art. 411).

Comisionarul nu este răspunzător pentru îndeplinirea obligaţiunilor luate de către persoanele cu care a contractat, afară de convenţiune contrarie.

Când comisionarul ia o asemenea răspundere, el este obligat personal, faţă de comitent, pentru îndeplinirea obligaţiunilor rezultând din contract.

în acest caz, el are dreptul la previziunea specială numită „pentru garanţie”, „pentru credit”. Această previziune se stabileşte de părţi prin convenţiunea lor, iar în lipsă este lăsată la aprecierea judecăţii (v. art. 412).

Lasă un comentariu