Model de contract de consignație

Model de contract de consignație

CONTRACT DE CONSIGNAŢIE (MODEL 1)
Nr._din_

I. PĂRŢILE CONTRACTANTE:

1. Societatea comercială_, cu sediul în înregistrată în Registrul

comerţului la nr. _, cont nr. , deschis la Banca _, reprezentată

prin_, în calitate de_, denumită în prezentul contract consignant.

2. Societatea comercială_, cu sediul în înregistrată în Registrul

comerţului la nr. _, cont nr. __ deschis la Banca_, reprezentată

prin_, în calitate de_, denumită în prezentul contract consignatar.

II. Obiectul contractului

Consignantul încredinţează consignatarului mărfurile prevăzute în anexa 1, spre a fi vândute la preţul prevăzut în contract, în schimbul unui comision.

III. Obligaţiile părţilor:

1. Livrarea se va efectua de consignant în cantităţile stabilite de comun acord cu consignatarul.

2. Expedierea se va face în baza avizului de expediere, a procesului-verbal de recepţie (autorecepţie) şi a certificatului de atestare a calităţii.

3. Transportul se va efectua fie cu mijloacele de transport ale consignantului, fie cu cele ale consignatarului, contravaloarea acestuia fiind suportată proporţional de ambele părţi.

4. Mărfurile rămân în proprietatea consignantului, care poate dispune de ele oricând, până la data vânzării (şi-n orice mod le poate prelua fără preaviz, chiar dacă contractul a fost încheiat pe o perioadă determinată).

5. Consignatarul se obligă la toate măsurile unui bun comerciant în păstrarea, conservarea mărfurilor şi asigurării lor ASIROM, în favoarea consignantului.

Asigurarea se va face de consignatar pentru o valoare cel puţin egală cu preţul bunurilor prevăzute în contract sau în facturile din momentul expedierii.

In caz de neasigurare sau anulare a asigurării, consignatarul se consideră de drept în culpă şi va răspunde de orice lipsuri sau pagube, provocate prin caz fortuit sau de forţă majoră.

6. Consignantul va controla, verifica şi inventaria bunurile încredinţate consignatarului, oricând, fără demersuri.

7. Consignatarul este obligat a păstra mărfurile primite în ambalajele lor originale şi a conserva întocmai etichetele, mărcile şi orice alte semne exterioare aşa cum au fost aplicate de consignant.

Consignatarul poate înmagazina sau depozita mărfurile încredinţate lui numai la magazin sau în locuri special amenajate în acest sens, legal dobândite şi deţinute.

8. Consignantul răspunde faţă de terţi pentru viciile produselor, în termenul de garanţie, iar consignatarul pentru viciile aparente.

9. Cheltuielile pentru conservarea şi desfacerea mărfurilor privesc pe consignatar.

10. Preţurile mărfurilor depuse în consignaţie este cel din anexă şi poate fi modificat de consignant oricând prin dispoziţie scrisă.

11. Valoarea mărfurilor vândute va fi achitată consignantului în termen de 5 zile de la data vânzării. Decontarea se va face prin dispoziţie de plată sau CEC.

Se interzice consignantului vânzarea mărfurilor pe credit.

12. Consignatarul este obligat a contabiliza toate operaţiunile referitoare la mărfurile lăsate în consignaţie, în registre speciale.

13. Consignatarul nu poate exercita fără acordul consignantului nici un drept de retenţie: nici asupra bunurilor încredinţate lui spre vânzare, nici asupra sumelor rezultate din vânzarea lor.

14. Alte clauze stabilite de comun acord de către părţi:_.

IV. Dispoziţii finale:

15. Prezentul contract poate să fie modificat prin acordul părţilor sau prin efectul legii.

16. Raporturile dintre consignant şi consignatar sunt guvernate de regulile mandatului iar cele dintre consignatar şi beneficiar de regulile vânzării-cumpărării.

17. Prezentul contract este în vigoare până la data de_, valabilita-

tea lui prelungindu-se automat an de an (prin tacita reconducţiune) dacă nici una dintre părţi nu denunţă cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea termenului următor.

18. Prezentul contract s-a încheiat în 4 exemplare. El s-a aprobat de Consiliul de Administraţie al_, în şedinţa din data de_.
Consignatarul_
Consignantul_

CONTRACT DE CONSIGNAŢIE (MODEL 2)

Nr._din_

Între:

1. S.C. , cu sediul în jud._, înregistrată în Registrul

Comerţului la nr. _, cont nr._, descris la_, reprezentată

prin_, în calitate de , denumită în prezentul contract consignant şi

2. S.C._, cu sediul în înregistrată în registrul comerţului la nr._, cont nr._, deschis la , reprezentată

prin , în calitate de denumită în prezentul contract consignator.

I. Obiectul contractului

Vânzarea în sistem de consignaţie a bunurilor, mărfurilor, provenite din activitatea de producţie sau de la terţi, încredinţate de consignant spre vânzare consig-natorului conform avizelor întocmite la ridicarea mărfurilor.

II. PĂRŢILE

A. Consignantul:

1. încredinţează spre vânzare consignatorului, deodată sau treptat, mărfuri (provenite din activitatea sa productivă sau de la terţi) menţionate în avize de expediţie, note şi facturi.

Orice transmitere de bunuri spre vânzare către consignator va fi precedată sau însoţită de o notificare scrisă, cuprinzând condiţiile de vânzare a bunurilor (programarea decontării).

2. Păstrează toate drepturile asupra bunurilor respective şi continuă a putea dispune oricând de ele, putând relua şi ridica oricând toate sau o parte din bunurile încredinţate consignatorului fără preaviz şi fără alte despăgubiri, cheltuielile de transport fiind suportate de consignant.

3. Asigurările de orice fel contractate de consignatar cu privire la bunurile predate în consignaţie, se consideră încheiate în favoarea consignantului – Consignantul va notifica asigurătorului existenţa consignaţiei, înainte de plata despăgubirilor.

4. Consignantul are dreptul de a controla şi verifica oricând bunurile încredinţate consignatarului şi proceda la inventarierea lor.

5. Consignantul poate modifica oricând unilateral condiţiile de vânzare, acestea fiind obligatorii pentru consignatar din momentul în care îi sunt confirmate în scris.

6. In cazul vânzării pe credit a bunurilor predate în consignaţie, situaţia acceptată în mod expres în prealabil de consignant, creanţa pentru preţul datorat aparţin consignatarului. Consignantul are oricând dreptul de a interzice vânzările pe credit.

7. Consignantul fixează preţul de vânzare pentru produse, le încredinţează consignatarului. Diferenţa dintre preţurile efectiv realizate din vânzările făcute şi preţurile din facturi revine consignatarului – diferenţa cuprinzând şi cheltuielile legate de transportul şi vânzarea produselor.

8. Consignantul răspunde de calitatea produselor încredinţate spre vânzare consignatarului, de viciile aparente şi ascunse ale bunurilor, constatate conform legislaţiei în vigoare.

9. Garanţia şi service-ul cad în sarcina_.

B. Consignatarul

1. Primeşte de la consignant, spre vânzare, bunurile şi mărfurile încredinţate conform prezentului contract.

2. Are obligaţia de a lua toate măsurile unui bun comerciant pentru conservarea în bună stare a acestor bunuri.

3. Răspunde de orice lipsă, pierdere sau deteriorare provenită din culpa sa, a agenţilor sau prepuşilor săi.

4. Este obligat să păstreze bunurile, mărfurile în ambalajele lor originale, să conserve intacte etichetele, mărcile aplicate de producător.

5. Este obligat să depoziteze bunurile în spaţiile de depozitare avizate (acceptate) de consignant, a căror folosinţă are pe bază de acte scrise.

6. Este obligat a comunica în scris consignatului viciile aferente sau ascunse descoperite în bunurile încredinţate spre vânzare în cel mult 2 zile de la descoperirea lor.

7. Suportă toate cheltuielile de conservare, desfacere şi transport a bunurilor predate în consignaţie, în vederea comercializării către populaţie.

8. Consignatarul va remite consignantului la momentul primirii mărfurilor în consignaţie, o garanţie bănească reprezentând 10% din valoarea produselor depuse în consignaţie, exceptând prima livrare.

9. Nu poate vinde sau înstrăina bunurile din consignaţie decât în condiţiile prezentului contract.

10. Vinde bunurile numai cu preţurile stabilite de comun acord până la livrarea mărfii.

11. Este obligat a contabiliza toate operaţiunile referitoare la bunurile încredinţate spre comercializare.

12. Este obligat a înştiinţa pe consignant de toate mărfurile vândute de el din bunurile ce i-au fost încredinţate în consignaţie, la finele fiecărei săptămâni pentru toate operaţiunile săptămânii respective.

13. Este obligat a remite consignantului la sfârşitul fiecărei săptămâni, toate sumele de bani provenite din vânzările bunurilor din consignaţie, la valoarea menţionată în facturile consignantului, cu dispoziţie de plată transmisă prin telex .

14. Este obligat a restitui la cererea consignantului bunurile predate în consignaţie nevândute până în acel moment.

15. Consignatarul va amenaja în magazinul propriu un stand cu firma şi produsele_.

III. Termenele stabilite

1. Prezentul contract este valabil până la data de_.
2. Termenul de păstrare a bunurilor în consignaţie, spre vânzare, este de o lună, după care consignantul ori le retrage, ori le prelungeşte termenul de păstrare, cu posibilitatea reducerii preţurilor.

3. Consignantul poate dispune unilateral de ridicarea mărfurilor din consignaţie şi înaintea îndeplinirii acestui termen.

4. Consignatarul nu poate dispune unilateral încetarea obligaţiilor contractuale înainte de termen.

IV. Cazuri speciale

1. Consignatarul nu poate exercita faţă de consignant nici un drept de reten-ţie, nici asupra sumelor sau valorilor rezultate din vânzarea acestora.

2. Litigiile dintre consignant şi consignatar, precum şi cele cu terţi, sunt de competenţa instanţelor judecătoreşti de drept comun.

3. Contractul se completează cu prevederile Codului civil şi comercial şi ale Legii pentru reglementarea contractului de consignaţie, precum şi cu celelalte acte normative în vigoare, incidente.

Prezentul contract a fost încheiat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte, azi_.

Consignant_

Consignatar_

Explicații teoretice

Contractul de consignaţie este o varietate a contractului de comision, prin care una din părţi, consignant, încredinţează alteia, consignatar, anumite bunuri mobile spre a fi vândute la un anumit preţ şi într-un anumit termen, plătindu-i pentru această activitate o sumă reprezentând, de regulă, o cotă parte din preţul vânzării, numită comision.

Potrivit unor reglementări legale, desfacerea bunurilor în consignaţie se efectuează, ca regulă, de către societăţile comerciale prevăzute de dispoziţiile Legii nr. 31/1990 autorizate a desfăşura o asemenea activitate.

Raporturile dintre consignant şi consignatar sunt guvernate de regulile privitoare la mandat, în măsura în care nu sunt reglementate de dispoziţii legale speciale.

în baza contractului de consignaţie, consignatorul vinde bunurile primite în numele său propriu, cu obligaţia ca la termenele stabilite să remită consignantului preţul sau bunul ce nu s-a vândut.

Contractul de consignaţie este oneros, pentru că consignantul plăteşte consignatoru-lui o sumă de bani numită comision.

Lasă un comentariu