Model de contract de leasing imobiliar

Model de contract de leasing imobiliar

Contract de leasing imobiliar
Nr._din_

I. PĂRŢILE CONTRACTANTE

1. S.C._, cu sediul în , tel/fax , cont nr. , deschis la , Cod fiscal nr. , reprezentată prin în calitate de denumită în continuare locator, şi

2. S.C._, cu sediul în_, tel/fax , cont nr. , deschis la_ , cod fiscal nr._, reprezentată prin în calitate de , denumită în continuare utilizator, s-a încheiat prezentul contract.

II. Obiectul contractului

1. Locatarul se obligă să transmită dreptul de folosinţă şi posesie, iar utilizatorul, să plătească şi să preia bunul imobil, situat în , cu terenul aferent în suprafaţă de având următoarele vecinătăţi: la N la S la V la E .

2. Predarea-preluarea bunului ce face obiectul utilizării în sistem de leasing imobiliar se consemnează în proces-verbal, anexat la prezentul contract.

Bunul imobil ce face obiectul prezentului contract va fi utilizat pentru:_

3. Locatorul se obligă:

a) să confere utilizatorului un drept de folosinţă şi posesia bunului utilizat în sistem de leasing imobiliar;_
b) să predea bunul la termenul stipulat în prezentul contract;

c) să respecte, la expirarea contractului de leasing imobiliar, dreptul de opţiune al utilizatorului, care constă în posibilitatea de a solicita achiziţionarea bunului sau restituirea acestuia.

4. Utilizatorul se obligă:

a) să preia şi să folosească bunul după destinaţia care rezultă din contract;

b) să nu încheie un contract de sublocaţie privind bunul încredinţat, fără acordul locatorului;

c) să efectueze plăţile cu titlu de redevenţă, în cuantumul valoric stabilit şi la datele fixate în prezentul contract;

d) să execute la termen şi în bune condiţii toate reparaţiile capitale şi curente;

e) să apere, în raporturile cu alte persoane, dreptul de proprietate al locatorului cu privire la bunul ce face obiectul prezentului contract;

f) să asigure bunul la o societate de asigurări autorizată şi să plătească primele de asigurare ori să preia contractul de asigurare de la locator;

g) să plătească toate impozitele şi taxele, precum şi utilităţile consumate (energie electrică, termică, gaze naturale, apă, salubritate, telefon, fax etc.);

h) să efectueze investiţiile convenite cu locatorul, prevăzute în anexa la prezentul contract;

i) să predea bunul locatorului, în stare bună de folosinţă, potrivit destinaţiei sale, la expirarea sau la rezilierea prezentului contract, în cazul în care nu şi-a exercitat dreptul la opţiune, prin notificare scrisă, cu cel puţin 30 de zile înainte de data expirării, fiind considerat că, iniţial, l-a primit în stare bună.

III. Termen

5. Termenul utilizării în sistem de leasing imobiliar este de ani, cu începerea de la data semnării procesului-verbal menţionat la art. 2.

Contractul nu se poate prelungi peste termenul stipulat la alineatul precedent.

IV. Preţ şi modalităţi de plată

6. Preţul contractului este de lei (inclusiv garanţia de participare).

Redevenţele locative acoperă valoarea de circulaţie a bunului şi marja de profit a

locatorului. La calculul redevenţei se va ţine seama şi de nivelul de amortizare a bunului.

Evoluţia ratei inflaţiei, care se înregistrează ulterior perfectării prezentului contract, poate determina indexarea redevenţelor locative.

7. Părţile au convenit ca plata să se efectueze prin:

a) virament cu ordin de plată; b) fila cec; c) cambie.

Plata se face lunar, în a 25-a zi, în contul locatorului nr. deschis la Banca_-Sucursala .

In cazul în care, la expirarea contractului de leasing imobiliar, utilizatorul îşi exprimă intenţia de a cumpăra bunul, locatorul trebuie să aibă în vedere vărsămintele efectuate anterior cu titlu de redevenţă şi amortizările.

V Răspunderea contractuală

8. In cazul în care utilizatorul refuză să primească bunul la termenul stipulat, nu îşi respectă obligaţiile ce se referă la realizarea de investiţii sau în situaţia în care se află în reorganizare ori faliment, locatorul are dreptul să rezilieze prezentul contract cu daune-interese.

în cazul în care utilizatorului nu îşi execută obligaţia de plată a redevenţei, două luni consecutive, locatorul are dreptul de a rezilia contractul cu daune-interese ce cuprind redevenţele scadente şi cuantumul valoric al redevenţelor care au rămas de plătit până la expirarea prezentului contract.

Nerespectarea dreptului la opţiune al utilizatorului obligă locatorul la plata de daune care vor fi egale cu valoarea contabilă rămasă.

9. Prevederile art. 8 nu se aplică, dacă un caz de forţă majoră împiedică sau întârzie total/parţial executarea contractului. Pentru această situaţie, partea afectată va fi exonerată de răspundere privind îndeplinirea obligaţiilor sale pentru perioada în care această îndeplinire este împiedicată sau întârziată de cazul de forţă majoră, conform art. 1082 şi 1083 C. civ.

10. Prevederile articolului precedent nu se aplică în cazul în care partea care invocă forţa majoră era în întârziere.

11. Prin forţa majoră se înţelege un eveniment neprevăzut şi de neînlăturat, independent de voinţa părţilor, care întârzie sau împiedică total/parţial îndeplinirea obligaţiilor contractuale, cum ar fi: calamitate naturală, incendiu, stare de război.

Greva nu va fi considerată caz de forţă majoră.

Partea care invocă forţa majora este obligată să justifice celeilalte părţi, în termen de 5 zile de la apariţia cazului de forţă majoră, existenţa acesteia, prin notificare scrisă însoţită de acte doveditoare, confirmate de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Dacă notificarea nu s-a transmis în condiţiile stabilite, partea aflată în culpă este responsabilă de prejudiciile provocate celeilalte părţi, întrucât nu a făcut dovada existenţei cazului de forţă majoră.

VI. Modificarea contractului

12. Modificarea clauzelor contractuale se face de comun acord, prin act adiţional.

VII. Dispoziţii finale

13. Litigiile apărute în legătură cu formarea, validitatea, interpretarea sau executarea obligaţiilor contractuale se soluţionează pe cale amiabilă sau arbitrală. în lipsa unei clauze compromisorii, litigiile vor fi soluţionate la instanţele judecătoreşti competente.

14. Prezentul contract, inclusiv anexele, a fost încheiat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte.

Locator_
Utilizator_

Explicații teoretice

Acest contract, în baza căruia se cumpără un bun spre a-l închiria, implică trei persoane:

– vânzătorul bunului;

– cumpărătorul bunului, care este finanţatorul afacerii;

– utilizatorul bunului, pe care îl obţine în calitate de locatar.

La sfârşitul locaţiei, utilizatorul, adică locatarul are un drept de opţiune între trei posibilităţi:

– să continue contractul de locaţiune;

– să rezilieze contractul sau

– să cumpere bunul la valoarea care trebuie să ţină seama de vărsămintele efectuate (cu titlu de chirie), amortizare şi valoarea sa reziduală.

Leasingul, care poate fi mobiliar sau imobiliar, trebuie analizat ca un mijloc de creditare, constând în bunuri materiale (instalaţii industriale, uzine, maşini etc.), care se cumpără în vederea închirierii, cedându-se astfel numai folosinţa, nu dreptul de proprietate.

Lasă un comentariu