Model de contract de tranzacție

Model de contract de tranzacție

CONTRACT DE TRANZACŢIE

Nr. din_

Subsemnaţii:

1. Reclamant(ă)_, domiciliat(ă) în_şi

2. Părât(ă)_, domiciliat(ă) în_, părţi în procesul civil, dosar nr._, aflat pe rolul judecătoriei, tribunalului sau Curţii de apel_, cu termen de judecată la data de , având ca obiect_, în vederea terminării acestui proces, a intervenit această înţelegere, care are următorul cuprins:

De exemplu:

„Eu, reclamatul , voi primi de la pârât suprafaţa de , teren împomat, situat în , având ca vecini la N , la S , la E şi la V , cu toate construcţiile ce se afla pe el, în a cărui posesie voi intra la data de_

„Eu, pârâtul_, rămân în deplină proprietate şi posesie asupra terenului în suprafaţă de_, agricol, vecini la N_, la S_, la E_şi la V

Această înţelegere scrisă reprezintă voinţa noastră liberă, neviciată, act pe care îl vom depune la instanţa judecătorească cu rugămintea de a fi consfinţit printr-o hotărâre judecătorească definitivă (fără drept de apel), în temeiul art. 271 – 273 C. proc. civ.

întocmit astăzi_ , în trei exemplare, câte unul pentru fiecare parte şi unul pentru instanţa de judecată.

Semnătura reclamantului(ei)

Semnătura pârâtului(ei)

Explicații teoretice

Potrivit art. 1704 C. civ., „Tranzacţia este un contract prin care părţile termină un proces început sau preîntâmpină un proces ce poate să nască”.

Tranzacţia trebuie să fie constatată prin act scris (art. 1705 C. civ.), se poate face numai de persoanele ce pot dispune de obiectul cuprins în ea (art. 1706 alin. 1 C. civ.).

Caracteristica tranzacţiei o constituie reciprocitatea concesiilor, pentru că poate implica renunţarea reciprocă a părţilor la anumite drepturi deduse judecăţii sau pe cale de a fi deduse judecăţii.

Tranzacţia este un contract sinalagmatic, cu titlu oneros, consensual, comutativ şi declarativ de drepturi.

Obiectul tranzacţiei trebuie să fie licit şi să fie în circuitul civil.

Potrivit art. 1708 C. civ., în tranzacţie se poate stipula o clauză penală care, datorită caracterului său accesoriu, se va anula în cazul anularii tranzacţiei.

Contractul de tranzacţie poate fi anulat dacă se reţin cauzele prevăzute de art. 1712 -1716 C. civ., respectiv:

1) eroarea asupra persoanei sau obiectului procesului (art. 1712 C. civ.);

2) a fost încheiată pentru a fi executat un titlu nul, cu excepţia cazului când părţile ar fi tratat expres despre această nulitate şi tranzacţia s-a executat de bunăvoie (art. 1713 C. civ.);

3) tranzacţia s-a încheiat pe documente dovedite ulterior că sunt false (art. 1714

C. civ.);

4) s-a tranzacţionat în legătură cu obiectul unui proces ce fusese judecat definitiv (art. 1715 C. civ.);

5) au fost descoperite acte necunoscute părţilor sau care au fost ascunse de una din ele (art. 1716 C. civ.).

Contractul de tranzacţie este reglementat de dispoziţiile art. 1704 – 1726 C. civ., iar pe plan procesual este reglementat de dispoziţiile art. 271 – 273 C. proc. civ., contract care se consfinţeşte prin hotărâre judecătorească dată fără drept de apel.

Potrivit art. 271 C. proc. civ., părţile se pot înfăţişa oricând în cursul judecăţii chiar fără să fi fost citate, pentru a cere să se dea o hotărâre care să consfinţească învoiala lor.

învoiala va fi înfăţişată în scris şi va alcătui dispozitivul hotărârii (art. 272 alin. 1 C. proc. civ.).
La judecătorii, învoiala va putea fi înfăţişată şi verbal. în acest caz, ea va fi trecută într-un proces verbal, care va fi încheiat cu aplicarea, prin asemănare, a dispoziţiilor prevăzute de art. 82 alin. 2 C. proc. civ., şi care va fi trecut în dispozitivul hotărârii ce se va da (art. 272 alin. 2 C. proc. civ.).

Lasă un comentariu