Model de revizuire întemeiată pe art. 408^1 c. proc. pen.

Model de revizuire întemeiată pe art. 408^1 c. proc. pen.

Domnule Preşedinte, [1]

Subsemnatul [2] _ , în calitate de_, în termen legal [3], solicit

Revizuirea

hotărârii penale nr. /_, pronunţată de_, datorită constatării, prin hotărârea definitivă a Curţii Europene a Drepturilor Omului nr. _, a încălcării, prin hotărârea supusă revizuirii, a dreptului meu la_, prevăzut de art._din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale.

De asemenea, solicit suspendarea hotărârii atacate, în baza art. 4081 alin. (5) C. proc. pen.

Data Semnătura,

Domnului Preşedinte al [4]_

Explicații teoretice

[1] Natura juridică. Revizuirea prevăzută de art. 4081 C. proc. pen. este o cale extraordinară de atac, de retractare, exercitată împotriva hotărârilor penale definitive ale instanţelor române, prin care se solicită anularea acestora ca urmare a pronunţării de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului a unei hotărâri definitive prin care a constatat o încălcare a unui drept prevăzut de Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Această cale extraordinară de atac şi, mai ales, hotărârile care se pronunţă în urma exercitării ei au mai mult un caracter reparatoriu, moral şi material, pentru cel care exercită revizuirea.

[2] Titularul cererii. Potrivit art. 4081 alin. (2) C. proc. pen., pot cere revizuirea:

a) persoana al cărei drept a fost încălcat;

b) soţul şi rudele apropiate ale condamnatului, chiar şi după moartea acestuia;

c) procurorul, din oficiu.

[3] Termenul de introducere. Cererea de revizuire se poate face în termen de un an de la data publicării hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului în Monitorul Oficial al României, Partea I [art. 408″ alin. (4) C. proc. pen.].

[4] Instanţa competentă. Instanţa competentă să judece cererea de revizuire este instanţa care a judecat cauza în primă instanţă.

Lasă un comentariu