Închiderea procedurii insolvenţei

Închiderea procedurii insolvenţei

închiderea procedurii insolvenţei, măsura dispusă în soluţionarea unei cereri introduse în condiţiile Legii nr. 85/2006, în orice stadiu al procedurii prevăzute de această lege, dacă se constată că nu există bunuri în averea debitorului ori că acestea sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile administrative şi niciun creditor nu se oferă să avanseze sumele corespunzătoare. Judecătorul-sindic va pronunţa o sentinţă de î. a p., prin care se dispune şi radierea debitorului din registrul în care este înmatriculat (art. 131 din Legea nr. 85/2006). în cazul a fost deschisă o procedură de reorganizare prin continuarea activităţii sau lichidare pe bază de plan, judecătorul sindic dispune, prin sentinţă, închiderea acestei proceduri, dacă toate obligaţiile de plată asumate în planul confirmat au fost îndeplinite.

Dacă a fost deschisă o procedură de faliment, aceasta vă fi închisă atunci când judecătorul-sindic a aprobat raportul final, când toate fondurile sau bunurile din averea debitorului au fost distribuite şi când fondurile nereclamate au fost depuse la bancă. în urma unei cereri a lichidatorului, judecătorul-sindic va pronunţa o sentinţă, închizând procedura, iar în cazul persoanelor juridice va dispune şi radierea acestora. Dacă creanţele au fost complet acoperite prin distribuirile făcute, judecătorul-sindic va pronunţa o sentinţă de închidere a procedurii falimentului şi de radiere a debitorului din registrul în care este înmatriculat:

i) chiar înainte ca bunurile din averea debitorului să fi fost lichidate în întregime, în cazul în care toţi asociaţii persoanei juridice sau persoana fizică, după caz, solicită acest lucru în termen de 30 de zile de la notificarea lichidatorului
făcută administratorului special, urmând ca bunurile să treacă în proprietatea indiviză a asociaţilor/acţionarilor, corespunzător cotelor de participare la capitalul social; ii) în toate celelalte cazuri, procedura se închide numai după lichidarea completă a activului, eventualele sume reziduale ultimei distribuiri urmând a fi depuse într-un cont la dispoziţia asociaţilor sau persoanei fizice, după caz (art. 132-133 din Legea nr. 85/2006). Sentinţa de î. a p. va fi notificată de judecătorul-sindic direcţiei teritoriale a finanţelor publice şi oficiului registrului comerţului sau, după caz, registrului societăţilor agricole unde debitorul este înmatriculat, pentru efectuarea menţiunii. Efectele închiderii procedurii. Prin î.p., judecătorul-sindic, administratorul/lichidatorul şi toate persoanele care i-au asistat sunt descărcaţi de orice îndatoriri sau responsabilităţi cu privire la procedură, debitor şi averea lui, creditori, titulari de garanţii, acţionari sau asociaţi. Prin î. p. de faliment, debitorul persoană fizică va fi descărcat de obligaţiile pe care le avea înainte de intrarea în faliment, însă sub rezerva de a nu fi găsit vinovat de bancrută frauduloasă sau de plăţi ori transferuri frauduloase. La data confirmării unui plan de reorganizare, debitorul este descărcat de diferenţa dintre valoarea obligaţiilor pe care le avea înainte de confirmarea planului şi cea prevăzută în plan. Descărcarea de obligaţii a debitorului nu atrage descărcarea de obligaţii a fidejusorului sau a codebitorului principal. V. faliment, reorganizare judiciară, insolvenţă, debitor în procedura insolvenţei, creditor în procedura insolvenţei, judecător sindic, lichidator.

Lasă un comentariu