Locul unde a fost săvârşită infracţiunea

Locul unde a fost săvârşită infracţiunea

locul unde a fost săvârşită infracţiunea – loc unde s-a desfăşurat activitatea infracţională, în tot sau în parte, ori unde s-a produs rezultatul acesteia. în raport cu acest loc se determină competenţa teritorială a organelor de urmărire şi a instanţei de judecată. Locul săvârşirii infracţiunii, în raport cu care se determină aplicarea legii penale române, este considerat teritoriul ţării noastre, dacă în limitele acestuia (determinate prin normele codului penal) ori pe o navă sau aeronavă română s-a săvârşit cel puţin un act de executare ori s-a produs rezultatul infracţiunii.

locus delicti comissi (expr. lat. „locul comiterii infracţiunii”) – expresie care denumeşte legea penală aplicabilă, în caz de concurs de legi penale în spaţiu, când alegerea acesteia s-a făcut ţinându-se seama de locul săvârşirii faptei. Sin. locus criminipatrati, forum delicti comissi. v. şi locul unde a fost săvârşită infracţiunea.

locul unde a fost prins făptuitorul – locul unde organele de urmărire penală au reuşit să-l prindă pe făptuitor. Acest loc poate, de asemenea, să atragă competenţa teritorială a organelor de urmărire şi a instanţei de judecată [art. 30 lit. b) C. proc. pen.].

locus deprehensionis (expr. lat. „locul unde un infractor este prins”) – expresie folosită pentru a denumi legea penală aplicabilă, în caz de concurs de legi penale în spaţiu, dacă alegerea acesteia s-a făcut în raport cu locul prinderii infractorului. Sin. forum deprehensionis. v. şi locul unde a fost prins infractorul.

locul unde locuieşte făptuitorul – locul unde făptuitorul şi-a avut domiciliul la data săvârşirii infracţiunii. In raport cu acest loc se poate determina competenţa teritorială a organelor de urmărire şi a instanţei de judecată [art. 30 lit. c) C. proc. pen.].

locul unde locuieşte persoana vătămată – locul unde îşi are domiciliul persoana care a suferit prin fapta penală o vătămare fizică, morală sau materială. Constituie unul din criteriile de determinare a competenţei teritoriale [art. 30 lit. d) C. proc. pen.].

Lasă un comentariu