Mandat ad-hoc

Mandat ad-hoc

mandat ad-hoc, procedura confidenţială, declanşată la cererea debitorului, prin care un mandatar ad-hoc, desemnat de instanţă, negociază cu creditorii debitorului, în scopul realizării unei înţelegeri între unul sau mai mulţi dintre aceştia şi debitor în vederea depăşirii stării de dificultate în care se află întreprinderea acestuia din urmă (art. 3, 7-12 din Legea nr. 381/2009). Procedura se deschide urmare a cererii debitorului, adresată preşedintelui tribunalului în a cărui circumscripţie debitorul îşi are sediul sau domiciliul profesional, prin care solicită numirea unui mandatar ad-hoc şi prin care debitorul propune un mandatar ad-hoc dintre practicienii în insol-venţă. Cererea trebuie să cuprindă o descriere detaliată a motivelor care fac necesară numirea unui mandatar ad-hoc. Cererea se depune la cabinetul preşedintelui tribunalului şi se înregistrează într-un registru special. După primirea cererii, preşedintele tribunalului dispune convocarea, în termen de 5 zile, prin agent procedural, a debitorului şi a mandatarului ad-hoc propus. Procedura se desfăşoară în camera de consiliu şi se menţine confidenţială pe toată durata sa. Confidenţialitatea procedurii este obligatorie pentru toate persoanele şi instituţiile care iau parte sau sunt implicate în aceasta. După ascultarea debitorului, dacă se constată că dificultăţile întreprinderii debitorului sunt serioase, iar mandatarul ad-hoc propus întruneşte condiţiile legii pentru exercitarea acestei calităţi, preşedintele tribunalului desemnează, prin încheiere irevocabilă, mandatarul ad-hoc propus.

Obiectul mandatului ad-hoc va fi de a realiza, în termen de 90 de zile de la desemnare, o înţelegere între debitor şi unul sau mai mulţi creditori ai săi, în vederea depăşirii stării de dificultate în care se află întreprinderea debitorului, salvgardării întreprinderii, păstrării locurilor de muncă şi acoperirii creanţelor asupra debitorului. în scopul realizării obiectului mandatului, mandatarul ad-hoc va putea propune ştergeri, reeşalonări sau reduceri parţiale de datorii, continuarea sau încetarea unor contracte în curs, reduceri de personal, precum şi orice alte măsuri consideră a fi necesare.
Mandatul ad-hoc încetează: i) prin denunţarea unilaterală a mandatului de către debitor sau de către mandatarul ad-hoc; ii) prin încheierea înţelegerii între debitor şi unul sau mai mulţi creditori;

iii) dacă, în termen de 90 de zile de la desemnarea sa, mandatarul nu a reuşit să intermedieze încheierea unei înţelegeri între debitor şi creditorii săi. La cererea debitorului sau a mandatarului ad-hoc, preşedintele tribunalului va constata încetarea mandatului ad-hoc, prin încheiere irevocabilă. V. stare de dificultate financiară.

Lasă un comentariu