Modificarea actului constitutiv al societăţii comerciale

Modificarea actului constitutiv al societăţii comerciale

modificarea actului constitutiv al societăţii comerciale, operaţiune prin care asociaţii unei societăţi comerciale aduc modificări pactului societar consacrat în actul constitutiv iniţial. Actul constitutiv poate fi modificat astfel: i) prin hotărâre a adunării generale a asociaţilor sau, după caz, a Consiliului de administraţie, respectiv directoratului (în ipoteza în care au fost delegate acestor organe competenţe în acest sens, conform art. 114 Legea nr. 31/1990 a societăţilor comerciale); ii) prin hotărârea instanţei judecătoreşti, atunci când se dispune excluderea sau retragerea pe cale judiciară a unui asociat în cazul societăţilor de persoane sau SRL; într-o asemenea situaţie, instanţa este obligată să dispună şi cu privire la structura participării la capitalul social a asociaţilor rămaşi.

Forma autentică a actului modificator adoptat de asociaţi este obligatorie atunci când are ca obiect: i) majorarea capitalului social prin subscrierea ca aport în natură a unui teren; ii) modificarea formei juridice a societăţii într-o societate în nume colectiv sau în comandită simplă; iii) majorarea capitalului social prin subscripţie publică (art. 204 Legea nr. 31/1990 a societăţilor comerciale). în cazul SA, acţionarii care nu au votat în favoarea unei hotărâri a adunării generale au dreptul de a se retrage din societate şi de a solicita cumpărarea acţiunilor lor de către societate, numai dacă respectiva hotărâre priveşte: schimbarea obiectului principal de activitate, mutarea sediului societăţii în străinătate, schimbarea formei societăţii, fuziunea sau divizarea societăţii (art. 134 Legea nr. 31/1990 a societăţilor comerciale). în cazul SRL, asociatul se poate retrage din societate dacă nu este de acord cu modificările aduse actului constitutiv, în măsura în care această posibilitate este prevăzută de actul constitutiv [art. 194 alin. (2) Legea nr. 31/1990 a societăţilor comerciale]. După fiecare m. a a.c., administratorii, respectiv directoratul, vor depune la registrul comerţului actul modificator şi textul complet al actului constitutiv, actualizat cu toate modificările, care vor fi înregistrate în temeiul rezoluţiei directorului ORC/persoanei desemnate de acesta, cu excepţia situaţiilor de excludere sau retragere pe cale judiciară a unui asociat, caz în care înregistrarea va fi efectuată pe baza hotărârii irevocabile de excludere sau de retragere pronunţate de instanţă. ORC va înainta din oficiu actul modificator astfel înregistrat şi o notificare asupra depunerii textului actualizat al actului constitutiv către Regia Autonomă ,.Monitorul Oficial”, spre a fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala societăţii. Actul modificator al actului constitutiv al unei societăţi în nume colectiv sau în comandită simplă, în formă autentică, se depune la oficiul registrului comerţului şi se menţionează în acest registru, fără a fi obligatorie publicarea lui în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a. Schimbarea formei societăţii, prelungirea duratei ei sau alte modificări ale actului constitutiv al societăţii nu atrag crearea unei persoane juridice noi (art. 205 Legea nr. 31/1990 a societăţilor comerciale). V. act constitutiv; rezoluţia directorului ORC/persoanei desemnate, retragerea acţionarilor din SA.

MODIFICAREA ACTULUI CONSTITUTIV, modificarea sau completarea uneia sau mai multor prevederi din actul constitutiv al unei societăţi comerciale. Pentru ca modificarea să fie opozabilă terţilor, actul constitutiv reactualizat trebuie depus la Registrul Comerţului; pe baza încheierii judecătorului delegat, se vor face menţiuni în Registru şi se vor trimite Monitorului Oficial spre publicare.

Lasă un comentariu