Nulitatea divizării/fuziunii societăţilor comerciale

Nulitatea divizării/fuziunii societăţilor comerciale

nulitatea divizării/fuziunii societăţilor comerciale, sancţiune care atrage desfiinţarea retroactivă a divizării/fuziunii societăţilor comerciale care a fost încheiată cu nerespectarea dispoziţiilor legale ce edictau încheierea valabilă a divizării/fuziunii. N. unei fuziuni sau divizări poate fi declarată numai prin hotărâre judecătorească. De la data realizării sale fuziunea, respectiv divizarea, poate fi declarată nulă doar dacă nu a fost supusă unui control judiciar al legalităţii operaţiunilor de către instanţa competentă (tribunalul comercial/secţia comercială a tribunalului în a cărui circumscripţie îşi are sediul comerciantul, art. 4 din O.U.G. nr. 116/2009) sau dacă hotărârea uneia dintre adunările generale care au votat proiectul fuziunii sau al divizării este nulă ori anulabilă.

Dacă nere-gularitatea ce poate conduce la declararea nulităţii unei fuziuni sau divizări poate fi remediată, instanţa judecătorească competentă pe rolul căreia se află soluţionarea cererii de nulitate a divizării/fuziunii
acordă societăţilor implicate un termen pentru rectificarea acesteia. Hotărârea definitivă de declarare a nulităţii unei fuziuni sau divizări va fi înaintată din oficiu de către instanţă oficiilor registrului comerţului de la sediile societăţilor implicate în fuziunea sau divizarea respectivă. V. acţiunea în anularea hotărârii adunării generale a asociaţilor societăţii comerciale, divizare, fuziune.

Lasă un comentariu