Obligaţii procesuale

Obligaţii procesuale

obligaţii procesuale, îndatoririle persoanelor fizice sau juridice care iau parte la activitatea de soluţionare a pricinilor civile de a îndeplini anumite sarcini ce le revin, respectând condiţiile, termenele şi celelalte cerinţe pe care legea le prescrie, în cadrul raporturilor procesuale civile pe care le stabilesc cu ceilalţi participanţi în timpul desfăşurării acestei activităţi. O.p. ce revin, în principal, instanţei de judecată sunt: a) de a judeca orice cauză cu care în mod legal este învestită; refuzul de a judeca (denegarea de dreptate) este interzis prin lege; b) de a avea în fiecare cauză un rol activ, în sensul de a stărui prin toate mijloacele legale pentru preveni orice greşeală privind aflarea adevărului în cauză, pe baza stabilirii faptelor şi prin aplicarea corectă a legii, în scopul pronunţării unei hotărâri temeinice şi legale; în acest scop, instanţa poate ordona administrarea probelor pe care le consideră necesare, chiar dacă părţile se împotrivesc; c) de a îndeplini actele procesuale ce-i revin în formele şi condiţiile prescrise de lege etc. Potrivit legii, părţilor litigante le revin următoarele o.p.: a) să urmărească desfăşurarea şi finalizarea procesului; b) să îndeplinească actele de procedură în condiţiile, ordinea şi termenele stabilite de lege sau de judecător;

c) să-şi exercite drepturile procedurale cu bună-credinţă şi potrivit scopului în vederea căruia au fost recunoscute prin lege; d) să-şi probeze pretenţiile şi apărările. Celorlalţi participanţi le sunt impuse, după caz, o.p. ca: a) martorii să spună adevărul, în caz contrar, săvârşind infracţiunea de mărturie mincinoasă; b) persoanele însărcinate cu îndeplinirea actelor de procedură să respecte termenele şi formele de înmânare a citaţiilor şi a celorlalte acte procesuale care se comunică părţilor; c) executorii judecătoreşti să aducă la îndeplinire actele de executare, fiind competenţi în toate cazurile în care legi speciale nu ar prevedea alte organe de executare etc. [v. şi drepturi procesuale; raport juridic procesual civil].

OBLIGAŢII PROCESUALE, îndatoriri pe care legea le prevede pentru diferite persoane care participă în procesul civil sau penal. Obligaţiile procesuale ce revin, în principal, instanţei de judecată sunt: a) de a judeca orice cauză cu care în mod legal este investită; refuzul de a judeca fiind interzis prin lege; b) de a avea în fiecare cauză un rol activ, în sensul de a stărui, prin toate mijloacele pentru a descoperi adevărul şi a preveni orice greşeală în cunoaşterea faptelor; c) de a îndeplini actele procesuale ce-i revin în formele şi condiţiile prescrise de lege etc. Părţilor litigante le revin, printre altele, următoarele obligaţii procesuale: a) să se prezinte personal în instanţă când legea impune în mod expres această condiţie; b) să-şi manifeste voinţa în sensul exercitării anumitor drepturi procesuale în formele şi termenele prevăzute de lege; sub sancţiunea decăderii sau nulităţii actului potrivit legii procesuale; c) să se folosească cu bună-credinţă de drepturile procesuale ce le sunt recunoscute prin lege; celorlalţi participanţi le sunt impuse, după caz, obligaţii procesuale ca: martorilor, să spună adevărul, în caz contrar, săvârşind infracţiunea de mărturie mincinoasă; persoanele însărcinate cu îndeplinirea actelor de procedură să respecte termenele şi formele de înmânare a citaţiilor şi a celorlalte acte procesuale care se comunică părţilor; expertului să efectueze expertiza şi să redacteze un raport în limitele termenului şi obiectivelor fixate de organul judiciar etc.

obligaţii procesuale, îndatoriri pe care legea le prevede pentru diferite persoane care participă în procesul penal. Astfel, orice persoană chemată în faţa organului judiciar prin citaţie are obligaţia de a se prezenta la locul şi data fixată; martorul are obligaţia ca în declaraţie să relateze numai adevărul şi să nu ascundă nimic din ceea ce ştie; expertul este obligat să efectueze expertiza şi să redacteze un raport în limitele termenului şi obiectului fixat de organul judiciar etc.

Lasă un comentariu