Opinie separată

Opinie separată

opinie separată, părere deosebită a judecătorilor rămaşi în minoritate faţă de opinia majorităţii, în cazul în care completul de judecată este format dintr-un număr impar de judecători, asupra soluţiei finale ce urmează să fie dată unei anumite pricini. Menţiunea despre o.s. a judecătorilor rămaşi în minoritate trebuie să fie consemnată în josul minutei care se încheie imediat după deliberare. Pentru satisfacerea principiului obligativităţii motivării hotărârilor, judecătorii rămaşi în minoritate trebuie să-şi motiveze -ca şi judecătorii care au avut opinia majoritară – o.s. privind soluţia pe care o propun. Redactarea o.s. se va face în continuarea hotărârii sau pe o coală de hârtie separată, ataşată la hotărâre [v. şi deliberarea şi pronunţarea hotărârii; motivarea hotărârii].

opinie separată – părerea judecătorului din cadrul unui complet de judecată care a rămas minoritară şi pe care trebuie să o motiveze (art. 308 C. proc. pen.).

opinii separate, pot apare în situaţia în care expertiza este efectuată de o comisie de experţi. În astfel de cazuri, dacă sînt păreri deosebite, acestea se consemnează fie în cuprinsul raportului, fie într-o anexă ce se înaintează organului judiciar care a depus lucrarea, împreună cu raportul de expertiză.

Lasă un comentariu