Opoziţie la executare

Opoziţie la executare

opoziţie la executare, împotrivirea debitorului de a onora o cambie, bilet la ordin sau cec, materializată într-o contestaţie introdusă la judecătoria care a învestit cambia ori biletul la ordin cu formulă executorie. O.e. se judecă de urgenţă şi cu precădere înaintea oricărei alte pricini, instanţa putând suspenda executarea dacă oponentul nu recunoaşte semnătura, înscriindu-se în fals, sau nu recunoaşte procura (caz în care creditorul poate obţine măsuri de asigurare). în o.e. nu pot fi opuse posesorului următoarele excepţii:

1) excepţiile de nulitate a cambiei, biletului la ordin sau cecului;

2) excepţiile întemeiate pe raporturile personale ale celor împotriva cărora s-a pornit executarea cu trăgătorul sau cu posesorii anteriori, afară numai dacă posesorul, dobândind cambia, biletul la ordin sau cecul, a lucrat cu ştiinţă în paguba debitorului; excepţiile vor trebui să fie întotdeauna întemeiate pe o probă scrisă, fiind obligatorie invocarea lor la primul termen de înfăţişare, când părţile, legal citate, pot pune concluzii în fond.

opoziţie la executarea cambială, cale de atac deschisă debitorului cambial împotriva procedurii de executare iniţiată în baza cambiei, biletului la ordin sau cecului.

1. în materia cambiei şi biletului la ordin. în termen de 5 zile de la primirea somaţiei, debitorul poate face o. la e. Opoziţia se introduce la judecătoria care a învestit cambia/biletul la ordin cu formulă executorie. Judecătoria judecă

opoziţia potrivit Codului de procedură civilă, de urgenţă şi cu precădere, înaintea oricărei alte pricini. Hotărârea pronunţată asupra opoziţiei poate fi atacată cu apel în termen de 15 zile de Ia pronunţare. Instanţa poate suspenda executarea numai în cazul în care oponentul nu recunoaşte semnătura, înscriindu-se în fals, sau nu recunoaşte procura. în caz de suspendare a executării, creditorul poate obţine măsuri de asigurare (art. 62 din Legea nr. 58/1934). în procesele cambiale pornite pe cale de opoziţie la somaţia de executare, debitorul nu va putea opune posesorului decât excepţiile de nulitate a titlului pentru neîndepli-nirea condiţiilor formale, potrivit dispoziţiilor art. 2 din lege, precum şi cele care nu sunt oprite de art. 19, potrivit căruia persoanele împotriva cărora s-a pornit acţiune cambială nu pot opune posesorului excepţiile întemeiate pe raporturile lor personale, cu trăgătorul sau cu posesorii anteriori, afară numai dacă posesorul dobândind cambia a lucrat cu ştiinţă în paguba debitorului. Excepţiile personale vor trebui să fie de grabnică soluţionare şi întotdeauna întemeiate pe o probă scrisă. Excepţiile cambiale trebuie propuse la primul termen de înfăţişare. Prin primul termen de înfăţişare se înţelege primul termen la prima instanţă, când procedura fiind îndeplinită, părţile pot pune concluzii în fond, chiar dacă pârâtul sau oponentul nu se prezintă (art. 63, art. 2, art. 19 din Legea nr. 58/1934). Cambia şi biletul la ordin au valoare de titlu executor pentru capital şi accesorii, judecătoria fiind instanţa competentă pentru a le învesti cu formulă executorie, printr-o încheiere care nu este supusă apelului. Cambia sau biletul la ordin emis în străinătate are aceleaşi efecte executorii, dacă acestea sunt admise şi de legea locului unde a fost emis. Somaţia de executare trebuie să cuprindă transcrierea exactă a cambiei/biletului la ordin sau a protestului, precum şi a celorlalte acte din care rezultă suma datorată. Pentru obligaţiile cambiale subscrise prin procură, în somaţie va fi menţionat şi actul din care rezultă mandatul (art. 61, art. 106 din Legea nr. 58/1934).

2. în materia cecului. în termen de 5 zile de la primirea somaţiei, debitorul poate face o. la e. Opoziţia se introduce la judecătoria care a învestit cecul cu formulă executorie. Judecătoria judeca opoziţia potrivit Codului de procedură civilă, de urgenţă şi cu precădere, înaintea oricărei alte pricini. Hotărârea pronunţată asupra opoziţiei poate fi atacată cu apel în termen de 15 zile de la pronunţare. Instanţa poate suspenda executarea numai în caz când oponentul nu recunoaşte semnătura, înscriindu-se în fals, sau nu recunoaşte procura. în caz de suspendare a executării creditorul poate obţine măsuri de asigurare (art. 54 din Legea nr. 59/1934). Cecul are valoare de titlu executor pentru capital şi accesorii. Judecătoria este competentă pentru a învesti cecul cu formulă executorie, încheierea de învestire nu este supusă apelului. Cecul emis în străinătate are aceleaşi efecte executorii, dacă acestea sunt admise şi de legea locului unde cecul a fost emis. Somaţia de executare trebuie să cuprindă transcrierea exactă a cecului sau a protestului, precum şi a celorlalte acte din care rezultă suma datorată (art. 53 din Legea nr. 59/1934). în procesele pornite pe cale de opoziţie la somaţia de executare, nu se pot opune posesorului decât excepţiile de nulitate a titlului pentru neîndeplinirea condiţiilor formale, potrivit dispoziţiilor art. 2 din lege, precum şi cele care nu sunt oprite de art. 23, potrivit căruia persoanele împotriva cărora s-a pornit acţiune cambială nu pot opune posesorului excepţiile întemeiate pe raporturile lor personale, cu trăgătorul sau cu posesorii anteriori, afară numai dacă posesorul dobândind cambia a lucrat cu ştiinţă în paguba debitorului. Excepţiile personale vor trebui să fie de grabnică soluţionare şi întotdeauna întemeiate pe o probă scrisă. Excepţiile cambiale trebuie propuse la primul termen de înfăţişare. Prin primul termen de înfăţişare se înţelege primul termen la prima instanţă, când procedura fiind îndeplinită, părţile pot pune concluzii în fond, chiar dacă pârâtul sau oponentul nu se prezintă (art. 55, art. 2, art. 23 din Legea nr. 59/1934). V. cambie, bilet la ordin, cec.

Un comentariu la „Opoziţie la executare”

  1. Buna ziua!!
    Daca se poate o mica consultatie.
    2 administratori ai unei firme srl au contractat un credit de la o banca pentru constructia ueni pensiunii turistice.Pensiunea a fost facuta insa datorita crizei societatea nu a mai putut plati creditul. Cei 2 administratori vazand ca nu se mai pot tine la rate au hotarat sa cedeze actiunile altei persoane. Toate acestea sau intamplat in termen de 2 ani de la inceperea activitatii pensiunii.Banca a purtat corespondenta cu noi administratori pentru rescadentarea creditului insa nu stiu cauza care a stat la diferitele neintelegeri dintre ei.
    In momentul cand sa facut creditul in contractul de credit sa stpulat ca cei 2 administratorii v-or emite bilete la ordin in alb si se da dreptul bancii sa completeze aceste bilete pe toata perioada derularii creditului pana la achitare.
    Primul bilet la ordin semnat de cei doi administratorii are trecut seria si nr cartii de identitate . In cel de-al 2 -lea bilet la ordin este semnat de un administrator si trecut pe el sotul persoanei ca,avalist. In acest bilet nu este trecuta seria si nr. cartii de identitate a avalistului iar semnatura nu este a acestuia. Nici numele scris nu este scris de administrator.
    Cele 2 bilete la ordin au data emiterii noiembrie 2007 iar ele au fost completate in luna martie 2014 si investite cu formula executorie de instanta de judecata.. Executorul comunica somatia in luna ianuarie 2015. Vreau sa stiu daca posesorul biletelor la ordin putea sa le completeze peste prioada de 3 ani ( decadere din dreptul de a le mai completa) Creditul a fost declarat exigibil in anul 2009 si consider ca banca putea trece la executarea silita a biletelor la ordin atunci sau putea sa inlocuieasca acele bilete la ordin. Va multumesc pentru raspuns si sfat. Am apelat la dv.sub directa indrumare a mai multor persoane care au colaborat cu dvs. si care sau declarat multumiti de activitatea dvs. profesionala.

Lasă un comentariu