Ordonanţă

Ordonanţă

ordonanţă – act procedural emis de organul de urmărire penală, prin care acesta dispune asupra unor acte sau măsuri procesuale, în timpul efectuării urmăririi penale. Dispoziţia se ia pe cale de o. numai cînd legea prevede expres această modalitate; În celelalte cazuri se dispune prin rezoluţie. O. trebuie să fie motivată şi să cuprindă data şi locul întocmirii, numele, prenumele şi calitatea celui care o întocmeşte, cauza la care se referă, obiectul actului sau măsurii procesuale, temeiul legal al acesteia şi semnătura celui care a întocmit-o (art. 203, C.p.p.). În afara acestui conţinut general, unele ordonanţe mai cuprind anumite menţiuni speciale prevăzute de lege numai pentru actul sau măsura respectivă.

ordonanţă de încetare a urmăririi penale, act prin care procurorul dispune încetarea urmăririi penale, în cazul în care există vreuna din cauzele de împiedicare a punerii în mişcare sau exercitării acţiunii penale, prevăzute în art. 10, lit. f-j, C.p.p. (lipsa plîngerii prealabile a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent, ori altă condiţie prevăzută de lege pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, amnistia, prescripţia, decesul făptuitorului, retragerea plîngerii prealabile, împăcarea părţilor, înlocuirea răspunderii penale, autoritatea de lucru judecat). Pe lîngă menţiunile generale pe care le conţine orice ordonanţă, o. de î.a.p. trebuie să mai cuprindă datele privind persoana şi fapta la care se referă încetarea, precum şi arătarea temeiurilor de fapt şi de drept pe baza cărora se dispune încetarea urmăririi (art. 244, C.p.p.). Prin aceeaşi ordonanţă se dispune totodată şi asupra:

a) revocării măsurii preventive şi a măsurilor asigurătorii luate în vederea executării pedepsei amenzii ori a pedepsei confiscării averii; b) confiscării speciale şi restituirii celorlalte lucruri nesupuse acestei măsuri de siguranţă; c) măsurilor asigurătorii privind reparaţiile civile şi a restabilirii situaţiei anterioare săvîrşirii infracţiunii; d) cheltuielilor judiciare, stabilind cuantumul acestora, cine trebuie să le suporte şi ordonînd încasarea lor (art. 245, C.p.p.).
ordonanţă de punere în mişcare a acţiunii penale, act prin care procurorul pune în mişcare acţiunea penală în faza de urmărire penală după examinarea dosarului. Această ordonanţă cuprinde, pe lîngă menţiunile comune tuturor ordonanţelor, date cu privire la persoana inculpatului, fapta pentru care este învinuit şi încadrarea juridică a acesteia (art. 235, C.p.p.). V. şi ordonanţă.

ordonanţă de restituire a cauzei penale, act prin care procurorul dispune, cu ocazia verificării dosarului în cadrul activităţii de trimitere în judecată, restituirea cauzei la organul care a efectuat urmărirea penală, în vederea completării acesteia, cînd constată că urmărirea penală nu este completă sau că nu au fost respectate dispoziţiile legale care garantează aflarea adevărului. Această ordonanţă cuprinde, pe lîngă menţiunile obişnuite şi comune tuturor ordonanţelor, indicarea actelor de cercetare penală ce trebuie efectuate ori refăcute, a faptelor sau împrejurărilor ce urmează a fi constatate şi a mijloacelor de probă ce urmează a fi folosite (art. 266, C.p.p.). V. şi ordonanţă.

ordonanţă de trimitere a cauzei penale, act prin care procurorul dispune, cînd necesităţile unei cît mai bune urmăriri penale impun aceasta, ca cercetarea penală, incomplet efectuată ori făcută cu nerespectarea dispoziţiilor legale care garantează aflarea adevărului, să fie completată ori refăcută de un alt organ de cercetare decît cel care a realizat-o. Această ordonanţă are un conţinut asemănător cu cel al ordonanţei de restituire (art. 266, C.p.p.). V. şi ordonanţă de restituire a cauzei penale.

ordonanţă de scoatere de sub urmărire penală, act prin care procurorul dispune scoaterea de sub urmărire penală, în cazul în care există vreuna din cauzele de împiedicare a punerii în mişcare sau a exercitării acţiunii penale prevăzute în art. 10, lit. a-e, C.p.p. (fapta nu există, fapta nu este prevăzută de legea penală, fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, fapta nu a fost săvîrşită de învinuit sau inculpat, faptei li lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii, există vreuna din cauzele care înlătură caracterul penal al faptei). Ordonanţa are un cuprins asemănător cu cel al ordonanţei de încetare a urmăririi penale. V. şi ordonanţă de încetare a urmăririi penale.

ordonanţă de suspendare a urmăririi penale, act prin care procurorul dispune suspendarea procesului penal în faza de urmărire penală, atunci cînd constată că învinuitul sau inculpatul suferă de o boală gravă care îl împiedică să ia parte la procesul penal. Această ordonanţă trebuie să cuprindă, pe lîngă menţiunile generale şi comune tuturor ordonanţelor, datele privitoare la persoana învinuitului sau inculpatului, fapta de care este învinuit, cauzele care au determinat suspendarea şi măsurile luate în vederea însănătoşirii învinuitului sau inculpatului (art. 240, C.p.p.). V. şi ordonanţă.

Lasă un comentariu