Organ de executare

Organ de executare

organ de executare, persoană care, potrivit legii, are atribuţia să aducă la îndeplinire executarea silită a hotărârilor judecătoreşti şi a celorlalte titluri executorii. O.e. este învestit de către stat cu autoritatea necesară pentru a putea impune debitorului sau altor persoane care deţin bunurile acestuia obligaţia de a executa dispoziţiile titlului executoriu. Principalele o.e. sunt:

a) executorii judecătoreşti, care sunt învestiţi să îndeplinească un serviciu de interes public; b) organele fiscale şi instituţiile publice determinate de Codul de procedură fiscală; astfel, organele fiscale care administrează creanţe fiscale sunt abilitate să ducă la îndeplinire măsurile asigurătorii şi să efectueze procedura de executare silită; creanţele bugetare care se încasează, se administrează, se contabilizează şi se utilizează de instituţiile publice, provenite din venituri proprii şi cele rezultate din raporturi juridice contractuale, precum şi creanţele care se încasează, se administrează, se contabilizează şi se utilizează de Banca de Export-Import a României EXIMBANK-S.A., provenite din fondurile alocate de la bugetul de stat, se execută prin organe proprii, acestea fiind abilitate să ducă la îndeplinire măsurile asigurătorii şi să efectueze procedura de executare silită, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală;

c) executorii bancari, care sunt învestiţi să îndeplinească orice activităţi legale în scopul realizării obligaţiilor stabilite prin titlurile executorii ce aparţin băncilor; aceştia îşi desfăşoară activitatea în temeiul dispoziţiilor O.U.G. nr. 99/2006 şi a Statutului corpului executorilor bancari; după modelul instituţiei executorilor bancari, a fost constituit, în baza Legii nr. 122/2004, Corpul executorilor pentru organizaţiile cooperatiste de credit [v. şi executor bancar; executor fiscal; executor judecătoresc].

Lasă un comentariu