Proces-verbal

Proces-verbal

proces-verbal, înscris în care se consemnează diferite constatări ale instanţei sau ale organelor ce participă la activitatea de judecată. P.-v. se întocmesc atât în faza judecăţii propriu-zise, cât şi cu prilejul executării silite. Astfel, în faza judecăţii se pot întocmi p.-v. privitoare la consemnarea mărturiei unei persoane, consemnarea opiniei unui expert, constatarea unei stări de fapt etc; în faza executării silite p.-v. vizează, de regulă, urmărirea sau predarea bunurilor mobile şi imobile. După subiecţii procesuali care le întocmesc, distingem: a) p.-v. ale instanţei de judecată (consemnarea depoziţiei unui martor, a opiniei unui expert etc.); b) p.-v. ale organelor de executare silită (de predarea bunurilor mobile sau imobile etc); c) p.-v. ale altor participanţi procesuali (de înmânare a citaţiei sau a actelor de procedură). Orice p.-v. trebuie să cuprindă următoarele menţiuni: 1) data şi locul încheierii; 2) numele, prenumele şi calitatea celui care l-a încheiat; 3) arătarea actelor sau activităţilor îndeplinite; 4) semnătura organului sau agentului care l-a întocmit. P.-v. urmează să cuprindă şi unele menţiuni speciale, ce diferă însă în funcţie de constatările la care se referă. P.-v. întocmite de executorul judecătoresc trebuie să cuprindă următoarele menţiuni: 1) denumirea şi sediul organului de executare; 2) numele şi calitatea celui care încheie procesul-verbal; 3) data încheierii procesului-verbal şi numărul dosarului de executare; 4) titlul executoriu în temeiul căruia se efectuează actul de executare;

5) numele şi domiciliul ori, după caz, denumirea şi sediul debitorului şi creditorului urmăritor; 6) locul, data şi ora efectuării actului de executare; 7) măsurile luate de executor sau constatările acestuia; 8) consemnarea explicaţiilor şi obiecţiunilor participanţilor la executare; 9) alte menţiuni cerute de lege sau considerate necesare de executor; 10) menţiunea, când este cazul, a lipsei creditorului sau debitorului ori despre refuzul sau împiedicarea de a semna procesul-verbal; 11) menţionarea numărului de exemplare în care s-a întocmit procesul-verbal, precum şi a persoanelor cărora li s-a înmânat acesta; 12) semnătura executorului, precum şi, când este cazul, a altor persoane interesate în executare sau care asistă la efectuarea actului de executare; 13) ştampila executorului judecătoresc.

proces-verbal – înscris încheiat de organele competente, consemnând fapte sau împrejurări susceptibile să contribuie la aflarea adevărului în procesul penal (de ex., procesul-verbal de constatare la faţa locului, procesul-verbal de percheziţie etc.) ori la stabilirea realităţii unor acte îndeplinite în faţa organelor menţionate (de ex., procesul-verbal de predare a citaţiei, procesul-verbal de sechestru, procesul-verbal de prezentare a materialului). Procesele-verbale încheiate de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată sunt mijloace de probă. în aceeaşi situaţie se află şi procesele verbale încheiate de alte organe, dacă legea prevede aceasta (art. 90 C. proc. pen.).

Lasă un comentariu