Poliţa de asigurare

Poliţa de asigurare

poliţa de asigurare, înscris, pe suport de hârtie sau pe suport electronic, care probează încheierea unui contract de asigurare şi redă, pe scurt, clauzele acestuia. Deoarece p. de a. nu conţine toate clauzele contractului, ea este de multe ori însoţită de anexe, la care poliţa face trimitere, care redau în întregime condiţiile în care părţile au înţeles să se oblige. în mod frecvent, p. este un înscris cu rubrici predeterminate a căror completare are rolul de a identifica părţile şi principalele obligaţii. în unele cazuri, legea impune încheierea unui contract de asigurare probat prin p. de a., pentru a proteja terţii care ar putea fi afectaţi prin desfăşurarea unei anumite activităţi (asigurările de răspundere civilă profesională, asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru daune produse prin accidente de vehicule). 1. în materia furnizării serviciilor de certificare a semnăturii electronice, legea obligă pe furnizorii de servicii de certificare calificată să dispună de resurse financiare pentru acoperirea prejudiciilor pe care le-ar putea cauza cu prilejul desfăşurării activităţilor legate de certificarea semnăturilor electronice. Asigurarea se realizează fie prin subscrierea unei p. de a. la o societate de asigurări, fie prin intermediul unei scrisori de garanţie din partea unei instituţii financiare de specialitate, fie printr-o altă modalitate stabilită prin decizie a autorităţii de reglementare şi supraveghere specializate în domeniu. Suma asigurată şi suma acoperită prin scrisoarea de garanţie sunt stabilite de autoritatea de reglementare şi supraveghere specializată în domeniu (art. 22 din Legea nr. 455/2001). V. semnătură electronică, furnizor de servicii de certificare, scrisoare de garanţie, asigurare.

Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), înscrisul ce atestă încheierea contractului de asigurare a locuinţei, în temeiul căruia asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială pentru prejudiciile produse locuinţei ca urmare a producerii riscului asigurat (dezastrul natural), în condiţiile şi în limitele stabilite de lege şi, după caz, ale celorlalte clauze înscrise în poliţa sau în contractul de asigurare [art. 2 lit. d) din Legea nr. 260/2008]. PAD este valabilă pe o perioadă de 12 luni, cu începere de la ora 0,00 a zilei următoare celei în care s-a plătit prima obligatorie. în situaţia schimbării proprietarului unei locuinţe care este asigurată obligatoriu şi prima a fost achitată integral, PAD rămâne valabilă până la data trecută în contract. înainte de expirarea valabilităţii prevăzute în PAD, asigurătorul va încheia cu noul proprietar o asigurare obligatorie, în continuarea celei care expiră, după care va transmite în baza de date gestionată de PAID modificările survenite (art. 9 din Legea nr. 260/2008).

Persoana care devine proprietară a unei locuinţe neasigurate pentru riscurile constând în daunele produse de oricare dintre formele de manifestare a dezastrului, ca efect direct sau indirect al producerii dezastrului natural, după împlinirea termenului de 90 de zile de la data adoptării normelor de C.S.A. emise în aplicarea legii, este obligată să contracteze o PAD pentru aceeaşi locuinţă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data autentificării titlului de proprietate (art. 10 din Legea nr. 260/2008). Valabilitatea PAD încetează în cazul în care construcţia asigurată îşi pierde integral destinaţia de locuinţă sau bunul piere din alte cauze decât cele cuprinse în asigurarea obligatorie. Pierderea acestei destinaţii nu obligă asigurătorul care a emis PAD la restituirea sumei corespunzătoare valorii primei obligatorii. Beneficiarii asigurării şi asiguraţii care, după data intrării în vigoare a legii, vor proceda la construirea, lărgirea sau modificarea locuinţelor fără autorizaţie de construire, emisă în condiţiile legii, sau cu nerespectarea autorizaţiei respective, afectând structura de rezistenţă a locuinţelor şi favorizând expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despăgubiţi în baza asigurării obligatorii, în cazul producerii riscului asigurat (art. 11 din Legea nr. 260/2008). V. asigurarea obligatorie a locuinţelor, asigurare, asigurător, asigurat, despăgubire, risc asigurat, beneficiar al asigurării.

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!