Răspunderea
răspunderea, este un fapt social şi se rezumă la reacţia organizată, instituţionalizată pe care o declanşează o faptă socotită condamnabilă; scopul urmărit este acela de reparare a ordinii încălcate, de reintegrare a unui patrimoniu lezat şi de apărare socială.
răspunderea civilă, se declanşează în temeiul condiţiilor fixate prin Codul Civil, putând fi contractuală sau delictuală.
răspunderea disciplinară, încălcarea de eătre funcţionarii publici a obligaţiilor de serviciu. Aceste fapte se numesc abateri şi se sancţionează cu: mustrare, avertisment, reduceri de salariu, retrogradări, transfer disciplinar etc.
răspunderea penală, este un raport juridic penal de constrângere, născut ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni, raport ce se stabileşte între stat şi infractor, statul având dreptul de a trage la răspundere pe infractor, de a-i aplica sancţiunea prevăzută de legea penală şi de a-1 constrânge s-o execute, infractorul având obligaţia de a răspunde pentru fapta sa, de a se supune sancţiunii aplicate în vederea restabilirii ordinii de drept (ex. de sancţiuni: privarea de libertate, amendă penală, interzicerea unor drepturi, decăderea din drepturile părinteşti, confiscări etc.).