Rezervă legală

Rezervă legală

rezervă legală, suma de bani pe care societatea este obligată să o depună într-un fond în valoare minimă de o cincime din capitalul social. Rezervele pot fi constituite în temeiul legii (rezerve legale) sau al actului constitutiv (rezerve statutare); de asemenea, rezervele pot fi obligatorii sau facultative.

1. în materia societăţilor comerciale. Din profitul societăţii se va prelua, în fiecare an, cel puţin 5% pentru formarea fondului de rezervă, până ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social. Dacă fondul de rezervă, după constituire, s-a micşorat din orice cauză, va fi completat, cu respectarea celor arătate. De asemenea, se include în fondul de rezervă, chiar dacă acesta a atins sumă minimă cerută de lege, excedentul obţinut prin vânzarea acţiunilor la un curs mai mare decât valoarea lor nominală, dacă acest excedent nu este întrebuinţat la plata cheltuielilor de emisiune sau destinat amortizărilor (art. 183 din Legea nr. 31/1990). Dispoziţiile prevăzute pentru fondurile de rezervă la societatea pe acţiuni, ca şi acelea privitoare la reducerea capitalului social, se aplică şi societăţilor cu răspundere limitată (art. 201 din Legea nr. 31/1990).

2. în materia societăţilor cooperative. Din profitul brut al societăţilor cooperative se preia în fiecare an cel puţin 5% pentru constituirea rezervei legale, până ce aceasta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social. Dacă r.l., după constituire, s-a micşorat din orice cauză, va fi completată în mod corespunzător (art. 66 din Legea nr. 1/2005). Prin actul constitutiv se pot stabili modalităţi de constituire şi utilizare a rezervelor statutare sau contractuale, precum şi a altor rezerve (art. 67 din Legea nr. 1/2005). V. capital social, act constitutiv, fond de rezervă, societate comercială, societate cooperativă.

Lasă un comentariu