Cum se poate opta pentru un an fiscal – 2014

Prin OUG nr. 102/2013 care completeaza art. 16 alin.(3) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, s-a prevazut posibilitatea schimbarii anului fiscal diferit de anul calendaristic pentru contribuabilii afiliati unor societati din alte state care utilizeaza exercitiul anual diferit de anul calendaristic. Astfel, incepand cu anul 2014, contribuabilii pot opta la plata impozitului pe profit pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic.

Societatile care opteaza pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic vor avea alta perioada si alte termene de raportare doar in ceea ce priveste declaratia anuala de impozit pe profit, urmand ca declaratiile trimestriale sa se depuna tot in functie de trimestrul calendaristic. Primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zile a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal.

Mai exact, Legea contabilitatii permite pentru urmatoarele categorii de entitati sa opteze, in scopuri de raportare financiara, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic: sucursalele care apartin unei persoane juridice cu sediul in strainatate, daca exercitiul financiar pentru persoana juridica de care apartin difera de anul calendaristic; filialele consolidate ale unei societati-mama cu sediul in strainatate, daca exercitiul financiar al societatii-mama difera de anul calendaristic


Lasă un comentariu