Executare silita recuperari creante – Recuperari creante

Executare silita recuperari creante – Recuperari creante

Executare silita recuperari creante - Recuperari creantePerioada de criza financiara a dus la o scadere a veniturilor clientilor bancari sau chiar la pierderea job-ului, ceea ce a facut ca acestia sa aiba intarzieri mari la plata ratelor sau chiar imposibilitatea de a mai achita imprumuturile. In aceste cazuri, pentru a recupera banii, bancile trec la executarile silite, care sunt in continua crestere. Vezi ce poti face intr-o astfel de situatie.

 Numarul clientilor executati silit a fost foarte mare inca din februarie-martie 2010. El a spus ca in 2012 s-a vazut o crestere a acestor clienti si urmeaza o explozie a acestor executari pentru ca nu mai au bancile cum sa evite aceasta situatie.

Pana acum s-au mai tinut sub control pentru ca s-au gasit tot felul de metode pentru a evita constituirea de provizioane, fie prin restructurari, transferul acestor credite neperformante catre firme de colectare a creantelor si asa mai departe.

De acum incolo se va vedea o crestere mai mare, mai ales ca s-a ajuns la un nivel foarte mare de indatorare al bancilor fata de Banca Nationala vor trebui sa trateze cumva aceste probleme. Bancile trebuie sa deblocheze acele provizioane pentru a le utiliza, fiind necesare ca aerul pentru ca nu mai au lichiditati.

Exista doua situatii in care se poate ajunge in executare silita. Prima: clientul nu a mai avut disponibilitatile necesare sa-si achite ratele respective si dupa o anumita perioada de timp contractul de credit este cesionat de institutia bancara catre o anumita firma de recuperari creante.

A doua: clientul se ducea la banca si isi platea ratele conform graficului, dar rata a fost marita intre timp. Clientul nu a achitat si acea diferenta. Astfel, intervin penalizari si dobanzi la debitul principal si dupa o anumita perioada de timp se tot aduna si se ajunge la o suma foarte mare si pentru acea suma se ajunge in executare silita.

Contractul de credit este cesionat catre o firma de recuperari creante, iar clientul trebuie notificat.

Ea a explicat ca bancile lucreaza cu multe firme de recuperari. Unele dintre acestea incearca totusi ca pana in intrarea in executarea silita sa se ajunga la o intelegere cu clientul si acesta sa achite creditul pe care l-a contractat. In cazul in care nu se ajunge la aceasta finalitate, creditorul, care in aceasta situatie este firma de recuperari creante, va introduce pe rolul instantei o cerere de incuviintare a executarii silite, cu un termen foarte scurt de solutionare. Instanta admite cererea si apoi se incepe executarea silita.

„Firma de recuperari va incheia un contract cu un executor judecatoresc si acesta va proceda ulterior la actele de executare impotriva clientului pana cand se va ajunge va scoaterea la licitatie a bunul ipotecat”


Lasă un comentariu