Divort cetateni italieni in Romania – Procedura divort

Divort cetateni italieni in Romania – Procedura divort

Divort cetateni italieni in Romania - Procedura divort

După ani de căsnicie a spune „adio” pentru totdeauna nu este deloc ușor.  Pentru italienii care decid să divorţeze procedura este şi mai complicată decât în cazul altor cetățeni europeni. Presupune timp şi mulţi bani. Peste 10.000 de euro şi cel puţin cinci ani pentru un proces de divorț. Asta în cazurile fericite, pentru că dacă partenerii nu sunt de acord în privința partajului, procesul se poate întinde pe o perioadă de 15 ani.

De vreo doi ani însă, italienii optează pentru divorţul rapid, la distanță, mai exact în alte ţări comunitare. Şi cel mai ieftin divorţ se obţine în România.

Cum se procedează? Se închiriază o locuință, se obține rezidența după care avocaţii se ocupă de acte şi de divorț.

„Nu există o statistică, dar se estimează că în ultimii cinci ani, aproximativ opt mii de cupluri au ales tribunalele din străinătate pentru a-şi încheia căsniciile”.

Mai multe organizaţii profesionale din magistratura italiană solicită de ani de zile executivului de la Roma să se modifice legea privind divorţurile, lege care cere o perioadă de separaţie de trei ani înainte de a putea intenta un proces de divorţ. Până în 1987, această perioadă era de 5 ani. În prezent, dacă divorţul nu este consensual,  procesul poate dura şi 15 ani.

Perioada de separaţie reprezintă un compromis pe care Italia îl face pentru a împăca Vaticanul, în contextul în care -aşa cum era de aşteptat – Biserica nu recunoaşte divorţul.


Lasă un comentariu