Problema Dosar despagubire legea 10/2001 – ANRP
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor este asaltată de executări silite iniţiate de foştii proprietari ai imobilelor confiscate de comunişti
ANRP susţine că, deşi instanţele admit o parte dintre contestaţiile la executare, executorii judecătoreşti nu returnează sumele încasate
În 2013, instituţia a emis 146 de decizii de compensare prin puncte, echivalentul a 58 mil. lei, şi 231 de titluri de despăgubire în valoare de 805 mil. lei
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), reprezentată în instanţe de propriii jurişti, are mari probleme din cauza cererilor de executare silită depuse de foştii proprietari ai imobilelor confiscate de regimul comunist, pe conturile sale fiind deja puse popriri în valoare totală de aproape 413 mil. lei. „În prezent, problema cea mai gravă cu care se confruntă Autoritatea Naţională a Proprietăţilor sunt popririle asupra conturilor sale. De la începutul anului 2013 până în prezent au fost înfiinţate popriri asupra conturilor Autorităţii în cuantum de 412.866.208 lei.
Din păcate, unele instanţe încuviinţează în continuare cererile de executare silită în lipsa unor titluri executorii. De asemenea, în ciuda faptului că instanţele admit din ce în ce mai des contestaţiile la executare înaintate de juriştii ANRP, executorii judecătoreşti nu returnează în majoritatea situaţiilor sumele încasate din conturile Autorităţii”, a informat autoritatea la solicitarea Curierului Naţional.
Potrivit acesteia, până înaintea Sărbătorilor de iarnă, pe contul de despăgubiri al Autorităţii se înscriseseră popriri de aproximativ 246 milioane de lei, reprezentând popriri neexecutate încă, adică din conturile respective nu au fost încă traşi banii, „întrucât nu sunt disponibili în conturi”.
O parte dintre problemele cu care se confruntă Autoritatea ar putea fi explicată prin insuficientul personal cu cunoştinţe juridice, având în vedere că reprezentarea ANRP în instanţă în multitudinea de procese se face cu personal propriu.
„Cu privire la reprezentarea în instanţă a Autorităţii, menţionăm că actele procedurale sunt întocmite de personalul angajat al ANRP, cu studii juridice, neexistând contracte încheiate cu nicio firmă de avocatură. Posibilitatea reprezentării instituţiei la termenele de judecată date de instanţe este limitată de numărul mic de consilieri juridici care asigură această activitate, raportat la numărul foarte mare de dosare de instanţă”, a informat ANRP.