Concediu maternitate obligatoriu

Concediu maternitate obligatoriu

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/e2ncdPymiGX

Concediu maternitate dupa nastereConcediul de maternitate are caracterul unui concediu medical şi se acordă, de regulă, de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care supraveghează sarcina sau de medicul de familie.

Concediul de maternitate poate avea o durată de 126 de zile. Concediu de sarcină (cunoscut sub numele de concediu prenatal) se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere în exclusivitate pentru sarcină şi nu pentru afecțiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii şi fără legătură cu sarcina. Concediu de lăuzie (cunoscut sub numele de concediu postnatal) se poate acorda pe o perioada de 63 de zile după naștere (legea presupune efectuarea unui concediu postnatal obligatoriu de 42 zile). Concediile pentru sarcină şi lăuzie se compensează între ele, în funcție de recomandarea medicului şi de opțiunea persoanei beneficiare sau în funcție de împrejurări (nașterea la o data diferita de cea prognosticată), însă, pentru protecţia sănătăţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor să permită salariatelor să revină la locul de muncă în mai puțin de 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.

Daca medicul constată că este o sarcină dificilă, este posibil ca, indiferent de opțiunea mamei, să se acorde concediul prenatal cu o întindere mai mare de 63 de zile.

Titularul concediului de maternitate este numai femeia însărcinată sau lăuză. Concediul se acordă femeilor care au cel puțin o lună de stagiu de cotizare sau stagiu asimilat în ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcină/lăuzie. Asta înseamnă că odată ce au devenit salariate, chiar şi dacă numai cu o lună în urmă, gravidele vor beneficia de indemnizația de concediu prenatal şi/sau postnatal în valoare de 85% din salariul brut avut pe luna pe care o au lucrată.


Lasă un comentariu