Concediu prenatal – Concediul maternal

Concediu prenatal – Concediul maternal

 https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/1eHX22uV7RS

Concediu prenatal - Concediul maternalConcediul de maternitate se acorda de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care iti supravegheaza sarcina sau de catre medicul tau de familie.

Acesta se acorda femeilor care au cel putin o luna de stagiu de cotizare sau stagiu asimulat in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului maternal.

Indemnizatia de concediu prenatal si postnatal este in valoare de 85% din salariul brut avut pe luna lucrata.

Conform legii 19/2000, concediul de maternitate are 126 de zile, dupa cum urmeaza:

– Concediul prenatal, care se poate acorda 63 de zile;

– Concediu postnatal, care se poate acorda pe o perioada de 63 de zile dupa nastere (obligatoriu, prin lege, lauzele trebuie sa stea 42 de zile in concediu postnatal).

Daca sarcina este dificila, medicul poate acorda mai multe zile de concediu prenatal, fata de cele 63 de zile acordate prin lege.

Angajatorul nu poate concedia salariatele gravide, care au nascut recent sau alapteaza, pe cele aflate in concediu de risc maternal sau in concediu de maternitate, in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani, pespectiv 3 ani pentru copilul cu handicap, in concediu de ingrijire copil bolnav pana la varsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap. Exceptie fac situatiile de reorganizare judiciara sau falimentul angajatorului, in conditiile legii.


3 comentarii la „Concediu prenatal – Concediul maternal”

  1. Bună.
    Aș vrea sa mă interesez cu privire la prenatal.
    Dacă eu ma angajez din luna aceasta ,și nevastă mea naște la vara în luna a 6- a – fiind angajat cu minimul pe economie 1050 lei , pot să beneficiez de prenatal ?

    Iar a doua întrebare este:
    Nevastă mea este încadrată cu gradul 2 de handicap -definitiv .cod boală F71 (întârziere în dezvoltarea mintală),motiv care împiedica angajarea ei. Iar venitul ei este de 278 lei. Ea ar putea beneficia de un anume prenatal ? S- au care sunt drepturile de care ar mai putea beneficia ?
    Va rog din suflet ,să mă lămuriți.

    Va mulțumesc !
    Cu respect!

  2. buna ziua.am si eu nevoie de ajutor ,am o banca care nu am mai platito si mi se retrage din salar 200 ron,de curand mia fost marit salarul pe cartea de munca si acum imi trag 580ron pe luna au voie sa imi traga tinand cont ca sunt insarcinata in 5 luni si sunt in concediu de maternitate ,spunetimi va rog cum sa procedez ca nu mai stiu ce sa fac, va multumesc!

Lasă un comentariu