INFRACTIUNI SI SANCTIUNI

INFRACTIUNI SI SANCTIUNI

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/J6Qkjx2T9su

INFRACTIUNI SI SANCTIUNI

Legea cu privire la regimul juridic al cetăţenilor străini stabileşte o serie de infracţiuni a căror săvârşire poate atrage diferite sancţuni administrative, în funcţie de gravitatea infracţiunii comise. Sancţiunile sunt: amendă  şi expulzare.

Amenzile se pot aplica atât cetăţenilor spanioli cât şi celor străini. În cazul cetăţenilor străini, amenda poate fi substituită prin expulzare. În nici un caz nu se pot aplica ambele sancţiuni pentru aceeaşi infracţiune.

EXPULZAREA se aplică dacă cetăţeanul străin a comis infracţiuni grave sau foarte grave. Acordul de expulzare implică retragerea oricărei autorizaţii de şedere în Spania şi aplicarea unei interdicţii de intrare pe teritoriul statelor parte la tratatul Schengen. Pe parcursul procedurii de expulzare se pot aplica măsuri de prevenţie cum ar fi privarea de libertate, obligaţia de a se prezenta periodic în faţa autorităţilor, retragerea paşaportului, etc.

Punerea în aplicare a expulzării se poate suspenda dacă persoana în cauză cere azil sau dacă este o femeie însărcinată şi expulzarea ar pune în pericol viaţa sau sănătatea mamei.

Anumite categorii de cetăţeni străini nu pot fi expulzaţi în virtutea unor relaţii speciale, personale sau familiale pe care le au cu Spania: este vorba de cei care au rezidenţă permanentă şi de cei care au avut cetăţenia spaniolă dar au pierdut-o.

Pe parcursul procedurii de expulzare avem atât dreptul la asistenţă juridică, care poate fi gratuită dacă nu avem mijloace materiale, precum şi la translator, în cazul în care nu vorbim sau nu înţelegem limba oficială.

Este important să se faca diferenţa între expulzare şi repatrierea străinilor.

Aceasta din urmă se aplică atunci când s-a intrat pe teritoriul spaniol în mod ilegal (prin locuri nepermise) sau când nu s-a respectat o interdicţie de intrare anterioară. Si în acest caz avem dreptul la asistenţă juridică gratuită şi la translator.

Lasă un comentariu