Pasii si actele necesare pentru accesarea fondurilor europene

Pasii si actele necesare pentru accesarea fondurilor europene

 

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/Y3iCEAN7HAS

Pasii si actele necesare pentru accesarea fondurilor europene

Pentru a accesa un fond european FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, este un instrument de finanţare creat de Uniunea Europeană pentru implementarea Politicii Agricole Comune) trebuie întocmit un dosar şi trebuie făcute mai multe demersuri la diferite instituţii (primărie, APIA, DSV, finanţe,etc.).

Pentru a putea depune dosarul pentru o anumită măsură şi a accesa aceste fonduri este necesar  în primul rând ca sesiunea pentru depunerea proiectelor de investiţii pentru măsura respectivă, prin PNDR, să fie deschisă (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este documentul pe baza căruia poate fi accesat Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi care respectă liniile directoare strategice de dezvoltare rurală ale Uniunii Europene).

Urmează să vă întocmiţi actele necesare pentru întocmirea dosarului, pentru o anumită măsură.

Fiecare măsură (Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, Măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă) au atât documente comune cât şi diferenţiate, în funcţie de specificul fiecărei măsuri.

Documente necesare pentru accesarea Măsurii 112:

actele de firmă (copie după Certificatul de înregistrare, cu ştampila sau înscrisul „Conform cu originalul”  si Certificatul constatator de la Registrul Comerţului – eliberat special pentru accesarea acestor fonduri! – acte ştampilate şi semnate de titularul firmei, solicitantul);

Deci pentru a accesa un fond european trebuie să aveţi o firmă, indiferent de tipul acesteia (P.F.A – persoană fizică autorizată, I.I – intreprindere individuală, S.R.L – societate cu răspundere limitată). Dacă încă nu aveţi puteţi începe demersurile pentru accesarea fondului respectiv, urmând să vă autorizaţi ulterior, în termen de 30 zile lucrătoare de la data primirii notificării privind selectarea Cererii de finanţare.

– copie după Cartea de Identitate (sau Buletinul de identitate) atât a solicitantului cât şi a soţiei/soţului acestuia;prin aceast act se dovedeşte vârsta solicitantului, care trebuie să fie de maxim 40 de ani.

adeverinţă de la Banca unde firma are deschis contul prin care se certifică fapul că firma respectivă are deschis cont, în acest cont se vor vira banii europeni, după aprobarea dosarului.

cazier fiscal – eliberat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului în care firma îşi desfăşoară activitatea, prin care se dovedeşte faptul că firma nu are fapte înscrise în Cazierul Fiscal. Firmele cu datorii – impozite neplătite sau aflate în insolvenţă nu pot accesa aceste fonduri.

cazier judiciar – eliberat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie al judeţului unde solicitantul îşi are reşedinţa prin care se atestă faptul că solicitantul (persoana fizică, titularul firmei) nu este înscris în Cazierul Judiciar cu fapte de natură penală. Acest act are o valabilitate de 2 luni, deci este bine să-l lăsaţi printre ultimele acte puse la dosar.

diploma de studii – trebuie să fiţi absolventul unui liceu/facultate cu profil de apicultură sau a unui curs de calificare în apicultură, în ţară sau străinătate, recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Copiile diplomelor eliberate în străinătate trebuie să fie traduse la un traducător autorizat şi legalizate iar cursul, respectiv instituţia care a organizat cursul respectiv de calificare să fie, de asemenea, recunoscută de Minister. În acest sens se ataşează o adeverinţă de la instituţia respectivă prin care se dovedeşte recunoaşterea cursului organizat (şi implicit a diplomei de studii) de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din România.

– dimensiunea exploataţiei agricole trebuie să fie cuprinsă între 6 – 40UDE (unităţi economice), deci pentru a putea benificia de măsura 112 trebuie să deţineţi o exploataţie apicolă de minimum 6UDE, cu o cotă de 0,083UDE/stup de albine asta înseamnă că trebuie să aveţi minimum 72 de stupi. De aceea trebuie cerută de la primărie o adeverinţă, extras din registrul agricol cu numărul de stupi pe care îi deţineţi, de asemenea o adeverinţă prin care se adevereşte că figuraţi cu o anumită suprafaţă pe care sunt amplasaţi stupii;în cazul în care nu aveţi în proprietate această suprafaţă dar o are familia (tatăl, mama) puteţi face la notar un contract de comodat sau o declaraţie prin care proprietarul de drept al suprafeţei respective (tatăl, mama, etc.) vă dă drept de folosinţă pe minimum 5 ani a terenului respectiv; declaraţia respectivă este însoţită de o încheiere de autentificare;

adeverinţă de la Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) a judeţului respectiv prin care se adevereşte că firma este înregistrată sanitar-veterinar, se menţionează obiectul de activitate şi numărul distinctiv de unitate (codul de exploataţie);

adeverinţă de la asociaţia de care aparţineţi (nu este un act obligatoriu dar se acordă punctaj în plus dacă sunteţi membru într-o formă asociativă) prin care se atestă calitatea de membru;

cerere de finanţare (Anexa 1, în format PDF);

plan de afaceri (Anexa 2, în format DOC, trebuie completat conform rubricilor acestuia);

contract de finanţare (Anexa 3);

declaraţii (Anexa 6);

cerere de plată (Anexa 4 – Formulare de plată);

opis  (cuprinsul dosarului, în care se menţionează documentul şi numărul de pagină corespunzător. Toate paginile dosarului trebuie numerotate în partea dreată-sus, semnate şi ştampilate);

coperta (cu menţiunea ORIGINAL şi COPIE, conform celor două exemplare ale dosarului).

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 10.000 Euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE, iar peste această dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creşte cu 2.000 Euro/1UDE, dar nu va putea depăşi 25.000 Euro/exploataţie. Valoarea sprijinului acordat se calculează în lei, în funcţie de rata de schimb EUR/LEU, cea mai recenta stabilită de către Banca Centrala Europeană înaintea datei de 1 ianuarie a anului în care se elaborează decizia de acordare a ajutorului (certificatul de plată), conform prevederilor art. 7 şi 11 din Regulamentul CE 1913/ 2006.

 Pentru măsura 141 sunt necesare aproximativ aceleaşi acte,cu unele diferenţe: actul de studii poate fi o diplomă de bacalaureat, cazierul fiscal se ia de la primărie, apoi pe baza acestuia se ia de la Direcţia teritorială a finanţelor publice şi nu de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, în plus trebuie prezentat un certificat de producător, emis de primărie. Există diferenţe şi în formularele şi declaraţiile din anexe, care vor fi completate respectând rubricatura existentă.

De asemenea este FOARTE IMPORTANT ca anexele să fie  completate conform ultimei variante publicate pe site-ul APDRP.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin Măsura 141 sunt persoanele fizice în vârstă de până la 62 de ani (neîmpliniţi la data depunerii Cererii de finanţare), care desfăşoară activităţi economice, în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă are o dimensiune economică cuprinsă între 2 si 8 UDE (deci pentru a putea accesa această măsură trebuie să dispuneţi de minimum 24 stupi – la o cotă de 0,083UDE/stup de albine), este situată pe teritoriul ţării, este înregistrată în Registrul fermelor/Registrul agricol şi comercializează o parte din producţia agricolă obţinută.Suma pe care o veţi primi dacă accesaţi această măsură este de 1500euro/an, timp de 5 ani.

Rezumând putem spune că pentru întocmirea dosarului pentru o anumită măsură sunt necesare mai multe documente, acte obţinute de la diferite instituţii: Registrul Comerţului, Primărie, Finanţe, DSV, Poliţie şi acte ce pot fi completate acasă (Anexele măsurilor, Planul de afaceri, Declaraţiile), planificarea în timp a drumurilor către aceste instituţii şi a activităţilor de redactare a documentelor ţinând de fiecare persoană ce solicită aceste fonduri nerambursabile. Fireşte pentru întocmirea dosarului se poate apela şi la un specialist din cadrul Direcţiei agricole sau la o firmă de consultanţă, contra cost.


Lasă un comentariu