Vechimea din străinătate se ia în considerare la calculul pensiei

Vechimea din străinătate se ia în considerare la calculul pensiei

 

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/YmHX2jmrAz3

Vechimea din străinătate se ia în considerare la calculul pensiei

Veşti bune pentru doljenii care au lucrat atât în România, cât şi în alt stat membru UE. Drepturile de pensie se calculează prin totalizarea perioadelor de cotizare realizate atât pe teritoriul României, cât şi în alt stat european.

Conform regulamentelor nr. 1408/71/CEE, 574/72/CEE şi CE nr. 888/2004 şi 987/2009, cetăţenii statelor Uniunii Europene care au lucrat atât pe teritoriul României, cât şi în altă țară membră UE pot primi pensie din ambele părți. Pentru aceasta, ei trebuie să depună o cerere la instituţia abilitată din ţara în care locuiesc, cu condiţia să fi lucrat în ţara respectivă. Instituţia respectivă facilitează apoi schimbul de informaţii între ţările care au legătură cu cererea de pensie. Potrivit site-ului Comisiei Europene, odată notificată cu privire la deciziile luate de ţările vizate, instituţia de contact va trimite către beneficiar „documentul P1“, care include o prezentare a hotărârilor luate de fiecare ţară cu privire la cererea de pensie şi care, implicit, oferă informaţii despre modul în care instituţiile au gestionat diferitele perioade de cotizare şi îi permit beneficiarului să vadă, de exemplu, unde există perioade neacoperite sau suprapuneri ale mai multor perioade de cotizare. Cu toate că, în funcţie de fiecare caz în parte, acest proces poate dura mai mult sau mai puţin, oamenii vor beneficia de dreptul de pensie începând cu data la care au depus cererea, astfel că-şi vor primi banii retroactiv.

Obţineţi din timp informaţii din toate ţările în care aţi lucrat

Odată depusă cererea de pensionare la instituţia din țara de reşedinţă, aceasta este valabilă pentru instituţiile din toate ţările în care persoana respectivă are stagiu de cotizare. Astfel, persoanele care au lucrat în mai multe ţări, iar vârsta de pensionare diferă de la o ţară la alta trebuie să se intereseze cu privire la vârsta de pensionare. „În unele ţări puteţi solicita pensie pentru limită de vârstă la 60 de ani, în altele trebuie să aşteptaţi până la 67. De aceea este important să obţineţi din timp informaţii din toate ţările în care aţi lucrat cu privire la situaţia dumneavoastră. Cuantumul pensiei dumneavoastră ar putea fi afectat dacă solicitaţi o pensie înaintea alteia. Instituţia de contact (în mod normal instituţia din ţara în care lucraţi) şi instituţiile din celelalte ţări vizate vă vor oferi informaţii suplimentare“, notează site-ul Comisiei Europene (http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=857&langId=ro&intPageId=975).

Doar 105 pensionari doljeni iau pensii în baza stagiilor de cotizare cumulate

Numărul celor care s-au întors în ţară după ce au muncit în străinătate şi care au solicitat la Casa Judeţeană de Pensii Dolj să li se calculeze cuantumul pensiei în baza stagiilor de cotizare cumulate este extrem de mic. Astfel, doar 0,05% din cei aproximativ 200.000 de pensionari din judeţ au astfel de pensii. „În Dolj există 105 pensionari ce beneficiază de drepturi calculate prin cumularea stagiului de cotizare realizat atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul altor state membre UE. Aceştia au lucrat în toate statele membre UE“, se arată într-un comunicat trimis Gazetei de Sud de Casa Judeţeană de Pensii Dolj. Potrivit acestuia, cuantumul total al pensiilor acestor persoane este de 30.079 de lei.

Românii care au lucrat doar în străinătate trebuie să ceară pensia acolo

Românii care au lucrat într-o singură ţară, alta decât România, fără a fi cetăţeni ai ţării respective şi fără a mai locui acolo, pot beneficia, la rândul lor, de pensie. Cuantumul acesteia va fi calculat în conformitate cu legislaţia ţării în care au lucrat, în acelaşi mod în care este calculat şi pentru cetăţenii ţării respective. Cei aflaţi în această situaţie trebuie să solicite însă pensia în ţara în care au lucrat. Potrivit reglementărilor în vigoare, persoanele care nu au lucrat niciodată în ţara în care locuiesc trebuie să solicite pensia în ţara în care au lucrat ultima dată.


Lasă un comentariu