Calatorie minor cu dubla cetatenie

Calatorie minor cu dubla cetatenie

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/ShybnHJ2GuT

Calatorie minor cu dubla cetatenie
Potrivit art. 2 alin. (2) din din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare, cetatenii romani minori pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.

De asemenea, art. 30 alin. (1) lit. d) din acelasi act normativ stipuleaza: „Organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania […] minorului care este titular al unui document de calatorie individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv”.

In acest context, mentionam faptul ca, potrivit art. 30 alin. (7) din Legea nr. 248/2005, declaratia parintilor trebuie redactata in doua exemplare si trebuie sa fie autentificata in tara de notarul public iar in strainatate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor suedeze sa aiba aplicata apostila; de asemenea, un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului.

Precizam faptul ca actualul cadru legal care reglementeaza deplasarea cetatenilor romani minori in strainatate nu face distinctie intre acestia din punct de vedere al domiciliului, astfel ca, atat timp cat minorul are cetatenia romana, pentru a i se permite deplasarea in strainatate acesta trebuie sa indeplineasca conditiile mai-sus mentionate.

De asemenea, potrivit art. 5 din Legea nr. 21/1991 a cetăţeniei române “sunt, de asemenea, cetăţeni români cei care:

a) s-au născut pe teritoriul statului român, chiar dacă numai unul dintre părinţi este cetăţean român;

b) s-au născut în străinătate şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română”.

Astfel, raportat la informaţiile conţinute în cuprinsul petiţiei dumneavoastră, minorii în cauză deţin cetăţenia română, sens în care le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate.

Mentionam, totodata, faptul ca dispozitiile legale imperative mai-sus indicate se aplica doar in situatia iesirii din tara a cetateanului roman minor, nu si in cazul intrarii in Romania.


Lasă un comentariu