Asigurare medicala persoane neangajate

Asigurare medicala persoane neangajate

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/VZXavXztoQw

Laptop in classic library

În conformitate cu prevederile Legii nr.95/2006 cu modificările şi completările ulterioare, persoanelor care realizează venituri impozabile altele decât cele din salarii le revin următoarele obligaţii:

  • să declare contribuţiile datorate către FNUASS la casa de asigurări de sănătate de care aparţin pe formularul tip;
  • să vireze contribuţia pentru asigurările sociale de sănătate.

Art. 257 din Legea nr.95/2006 prevede următoarele:

(1)  Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art.213 alin.(1)

(2)  Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:

a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;

b) veniturilor impozabile realizate de persoane desfăşoară activităţi independente care supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;

c) veniturilor din agricultură şi silvicultură, stabilite potrivit normelor de venit pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la litera b);

d) indemnizaţiilor de şomaj;

e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;

f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mid individual şi / sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit.a) – e), art.257 alin.21 şi art. 213 alin.(2) lit.h) din Legea nr.95/2006 cu modificările şi completările ulterioare, dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

(21) În situaţia în care o persoană realizează venituri care sunt neimpozabile, contribuţia se calculează asupra veniturilor realizate.

(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin.(2) lit.a) – e), alin. (21) şi la art. 213 alin. (2) lit.h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.

Persoanlele care au obligaţia să se asigure, altele decât cele care realizează venituri şi care nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, plătesc copntribuţia lunară de asigurări sociale de sănătate calculată prin aplicarea cotei de 6,5% la salariul de bază minim brut pe ţară.

Angajatorii si asiguratii care au obligatia platii contributiei în conditiile prezentei legi si care nu o respecta datoreaza pentru perioada de întârziere majorari de întârziere în conditiile Codului de procedura fiscala.

În cazul în care contribuţiile datorate FNUASS nu sunt achitate la termen se trece la aplicarea măsurilor de executare silită.

Având în vedere numărul mare de persoane ce se prezintă zilnic la CAS Braşov, declaraţiile se pot trimite prin poştă, iar plata contribuţiei se poate face prin mandat poştal sau prin virament în cont bancar.


Lasă un comentariu