Munca la negru in Germania

Munca la negru in Germania

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/T12KuZhFNGH

Munca la negru in Germania  In anii trecuti in Germania au fost citeva mega-scandaluri privind munca la negru in care au fost implicati sute de cetateni romani. Acestia lucrau indeosebi  in domeniul constructiilor sau al alimentatiei publice, macelari mai bine zis.

Analizind informatiile din dosarele proceselor pe rol s-a observat ca angajatorii germani angajau cetateni romani pe salarii mai mici decit tariful minim pe ramura constructiilor adica 12,7 euro/ ora  sau a doua metoda, in cazul macelarilor, romanii erau angajati ai unor firme romanesti fantoma care nu plateau nici un fel de impozite nici in Germania si nici in Romania, eludind astfel sistemul de taxe din ambele tari. Onoarea romaneasca nu a fost atit de stirbita fiindca capii acestor afaceri erau germani get-beget. O parte dintre muncitori au platit insa amenzi, au fost expulzati sau au ramas neplatiti pe ultima lor luna de munca.

   Toate informatiile acestea m-au determinat sa studiez mai atent sanctiunile cu care pot fi pedepsiti atit angajatii la negru cit si angajatorii lor. Astfel, conform prevedrilor art.404, par.2, nr.4 din Codul Social, angajatul roman (sau de oricare alt neam) care  isi  începe activitatea fara aprobare de munca  este pedepsit cu amenda de pâna la 5.000 Euro. Pe deasupra, art. 49 din Legea privind sederea stipuleaza clar ca daca  se comite o contraventie privind permisul de sedere sau legea strainilor, aceasta se pedepseste cu amenda sau lipsirea de libertate pe o perioada de pâna la trei ani, iar în cazul depasirii perioadei de sedere se trece la expulzarea cetateanului strain.

In concluzie, riscurile pentru angajatul la negru sunt destul de mari, ca sa nu mai vorbim de faptul ca un angajat la negru nu beneficiaza de includerea în stagiul de cotizare la pensie a perioadei lucrate, de drepturi în caz de somaj, de prestatiile privind accidentul de munca acordate, precum si de alte drepturi. O parte din angajatorii la negru prostesc angajatii ca impozitele platite la stat oricum se pierd  odata contractul incheiat, dar nu este chiar asa, fiindca o parte din impozitele platite statului german  se pot recupera dupa incheierea activitatii. Dar despre acest lucru vom vorbi intr-un alt post.


Lasă un comentariu