Proces penal in Spania

Proces penal in Spania

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/fHY3rxBqmMX

Proces penal in Spania

Caracterul unipersonal sau colectiv al instanţelor

În ceea ce priveşte caracterul unipersonal sau colectiv al instanţelor, toate sunt unipersonale cu excepţia Curţii Supreme, Înaltei Curţi Naţionale, Curţilor Superioare de Justiţie şi Instanţelor Provinciale.

Tribunal Supremo (Curtea Supremă) este formată dintr-un preşedinte, preşedinţii de secţie şi magistraţii care determină legea pentru fiecare din secţiile şi departamentele acesteia. Este compusă din cinci secţii: secţia civilă, secţia penală, secţia de contencios administrativ, secţia socială şi secţia militară.

Audiencia Nacional (Înalta Curte Naţională) este formată dintr-un preşedinte, preşedinţii de secţie şi magistraţii care determină legea pentru fiecare din secţiile şi departamentele acesteia (de apel, penală, de contencios administrativ şi socială).

Tribunales Superiores (Curţile Superioare de Justiţie) sunt formate din patru secţii (civilă, penală, de contencios administrativ şi socială). Sunt alcătuite dintr-un preşedinte, care este, de asemenea, preşedintele secţiilor civilă şi penală; preşedinţii de secţii şi magistraţii care determină legea  pentru fiecare dintre acestea.

Audiencias Provinciales (Instanţele Provinciale) sunt formate dintr-un preşedinte şi doi sau mai mulţi magistraţi. Acestea deţin competenţă pentru cauzele civile şi penale. De asemenea, este posibil să existe şi secţii cu aceeaşi componenţă.

Aspectul competenţelor

În afară de componenta teritorială, trebuie subliniate diferitele cauze şi materii care pot fi înaintate instanţelor şi care determină existenţa a patru ordine jurisdicţionale:

Civil: judecă litigiile care nu au fost înaintate în mod expres altui ordin jurisdicţional. De aceea, poate fi clasificat drept ordin de drept comun.

Penal: Ordinul penal judecă procesele şi cauzele penale. O caracteristică a dreptului spaniol constă în faptul că acţiunea de drept civil rezultată în urma unei fapte penale poate fi exercitată împreună cu cea penală. În acest caz, instanţa penală va stabili despăgubirile corespunzătoare pentru remedierea daunelor şi prejudiciilor cauzate de infracţiunea sau fapta penală respectivă.

Contencios administrativ: ordinul contenciosului administrativ controlează legalitatea  acţiunilor administraţiilor publice şi examinează cererile de atragere a răspunderii patrimoniale adresate împotriva acestora.

Social: examinează pretenţiile înaintate ce ţin de dreptul social, atât în cazul litigiilor individuale dintre angajat şi angajator, cu ocazia încheierii unui contract de muncă, cât şi în caz de negociere colectivă, precum şi în cadrul pretenţiilor privind asigurările sociale sau celor înaintate împotriva statului, atunci când acesta din urmă este responsabil de legislaţia muncii.

Pe lângă cele patru ordine jurisdicţionale, în Spania există o jurisdicţie militară.

Jurisdicţia militară presupune o excepţie de la principiul unităţii jurisdicţionale.

Pentru informaţii suplimentare, consultaţi pagina privind jurisdicţia de drept comun în Spania.

În Spania nu există niciun ordin jurisdicţional extraordinar, însă în cadrul ordinelor jurisdicţionale menţionate au fost create instanţe speciale în funcţie de materia abordată. De exemplu, există Juzgados de Violencia sobre la Mujer (instanţe pentru cazurile de violenţă împotriva femeilor), Juzgados de vigilancia penitenciaria (instanţe de supraveghere a executării pedepselor) sau de menores (instanţe pentru minori). Aceste instanţe sunt de jurisdicţie de drept comun, dar sunt specializate într-o anumită materie. Pentru informaţii suplimentare, a se vedea capitolul privind instanţele specializate din Spania.

Ierarhia instanţelor

Spania urmează un model de instanţă dublă, ceea ce determină ierarhizarea tribunalelor în cadrul unui sistem de căi de atac.

Trebuie să înţelegem ce prevede sistemul juridic spaniol în privinţa competenţelor fiecărei instanţe pentru a vedea ce căi de atac există şi în faţa cărei instanţe vor trebui să se prezinte. Pentru informaţii suplimentare, a se vedea prezentarea jurisdicţiei de drept comun în Spania.


Lasă un comentariu