Medierea si uzucapiunea

Medierea si uzucapiunea

 

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/GzJJGGqdGhB

Medierea si uzucapiunea

Desi la o prima vedere uzucapiunea nu se poate realiza decat prin instanta si cartea funciara, totusi medierea nu este exclusa, ba din contra, este utila.

Pentru a se putea rezolva un conflict prin mediere trebuiesc indeplinite doua conditii: disputa sa nu priveasca drepturile cu caracter strict personal ale partilor si partile sa fie de acord si sa accepte mediatorul si procesul de mediere.

Daca prima conditie (uzucapiunea nu priveste drepturile personale!) este indeplinita, in cazul celei de a doua conditii, intradevar, partile trebuie sa doreasca sa foloseasca medierea in procedura uzucapiunii.

Cu toate acestea, uzucapiunea nu se poate realiza doar prin mediere fiind necesara si o hotarare pronuntata in baza legii de instantele judecatoresti. Finalitatea uzucapiunii se realizeaza la momentul inscrierii hotararii judecatoresti in cartea funciara deoarece dreptul real nu se dobandeste in temeiul sentintei ci la momentul intabularii in cartea funciara a dreptului principal castigat prin uzucapiune.


Lasă un comentariu