Codul Silvic se schimba. Nu mai este permisa vanzarea lemnului pe picior

Codul Silvic se schimba. Nu mai este permisa vanzarea lemnului pe picior

 

https://plus.google.com/110371156225898714711/posts/5fbcm9bU2Qm

Codul Silvic se schimba. Nu mai este permisa vanzarea lemnului pe picior

Propunerea de modificare a Codului Silvic, prin eliminarea din vechea lege a padurilor vanzarea lemnului pe picior este una dintre cele mai importante modificari aduse actului normativ, care urmareste stoparea furtului de lemn si exploatarea durabila a padurilor.Dupa mai mult de 40 de dezbateri pe tema modificarilor Codului Silvic, ministrul delegat pentru Paduri, Lucia Varga, a prezentat parlamentarilor din comisiile de specialitate reunite, sub forma unei ultime dezbateri publice, principalele modificari si completari la Legea 46 din 2008 – Codul Silvic.

„A fost o ultima dezbatere publica, pentru a ma asigura ca forma introdusa de mine nu este respinsa, ci este o forma ageeata care va fi completata sau modificata in dezbaterile din Parlament. Mai putin de jumatate din suprafata fondului forestier national este administrata de Romsilva. Va propun sa facem un act normativ nu partinitor Romsilvei, ci sa face un act normativ pentru fondul forestier national si pentru apararea padurii in integritate.

Am incercat sa introduc impreuna cu specialistii acele prevederi care sa creeze un echilibru intre parti – pe de o parte Romsilva, pe de o parte obstile, composesoratele, asociatiile de proprietari, ocoalele private, organizatiile neguvernamentale, sindicatele, patronatele din industria mobilei, patronatele societatilor de exploatare a lemnului, primarii. Au fost peste 40 de dezbateri, inclusiv la fiecare grup parlamentar. La fiecare dezbatere am discutat propunerile pe care le-am introdus in acest Cod Silvic”, a precizat marti, la incheierea discutiilor, Lucia Varga.

In timpul dezbaterilor s-a propus ca proiectul de lege sa fie inaintat Guvernului in prima lectura, pentru a se castiga timp sa fie clarificate modificarile din lege asupra carora exista inca opinii divergente, adica care cele privesc paza gratuita a suprafetelor de padure, inlcusiv a celor aflate in proprietate private, delimitarea la vanzarea lemnului pe picior a lemnului pentru exploatare si a celui pentru foc si pedepsele pentru furtul de lemn.


Lasă un comentariu