OPINIE LEGALA PRIVIND PROCEDURA RECUPERARII CREANTELOR

Intrucat o buna colaborare si conlucrare a societatilor  comerciale angrenate in sistemul comercial roman si international este esentiala pentru evolutia pozitiva a pietei comerciale intr-un stat, fiecare participant la acest amalgam de raporturi comerciale trebuie sa respecte regulile de uzanta si legale impuse de izvoarele dreptului roman: cutumele, uzantele, contracte, legile etc.

                Deoarece de cele mai multe ori in practica nu avem parte de un comportament adecvat al societatilor in raporturile obligationale cu semenii lor, se impune interapelarea  a diferite proceduri , antejudiciare si judiciare in vederea solutionarii diferendelor civile is comerciale.

                Un prim pas in acest sens este acela de a incerca  solutionarea unei astfel de probleme printr-un acord intre parti, altfel spus pe cale amiabila. Acest acord poate fi prevazut sub forma unui angajament de plata. In acest sens societatea creditoare poate formula si comunica o notificare catre societatea debitoare i, oprin care sa ceara achitarea debitelor intr-un termen determinat.

                In functie de cuantumul debitului ce trebuie recuperat de la societatea datoare,  creditoarea are doua posibilitati, doua proceduri speciale prevazute de Codul de Procedura civila, care se judeca mai repede decat actiunile intemeiate pe dreptul comun. Aceste proceduri sunt:  procedura ordonantei de plata prevazuta de art. 1013 NCPC si urm., si procedura cu privire la cererile de valoare redusa, prevazuta de art. 1025 NCPC si urm.

                In ceea ce priveste procedura cu  privire la cererile de valoare redusa, nu se impune notificarea prealabila a debitorului inainte de a formula o astfel de cerere. Inainte de a formula o cerere pentru emiterea unei ordonante de plata, este obligatorie notificarea debitoarei cu mentiunea de a achita in cel mult 15 zile debitul restant.

                Referitor la etapa antejudiciara, inainte de a recurge la ajutorul instantelor de judecata, exista cateva mecanisme si proceduri care por fi aplicate in privinta debitorului pentru a-l determina sa achite restantele.

                Astfel de proceduri sunt: adresa catre bancile din Romania pentru a le comunica reaua-credinta si lipsa de bonitate a debitorului; adresa catre D.E.P.A.B.D. pentru identificarea bunurilor debitorului in cazul in care acesta este o persoana ficiza, respectiv la ONRC daca este o persoana juridica; sesizare catre Administratia fiscala; plangere catre ITM in cazul in care debitorul este persoana juridica angajatoare, cerere pentru eliberare de informatii de la Serviciul de cadastru si Publicitate Imobiliara pentru identificarea titularului cadastrului, sesizari catre societatile de leasing cu care au contracte debitorii etc.

                In ceea ce priveste etapa judiciara , pe langa cererea de emitere a unei ordonante de plata sau cererea de valoare redusa, se trimita catre debitor notificare de plata. Pe dreptul comun se poate formula actiune in pretentii, conform art. 1349-1050 Cod Civil, actiune pentru poprirea asiguratorie conform art. 780 alin 1 Cod de Procedura Civila, cerere pentru sechestru asigurator al bunurilor mobile conform art. 730 NCPC, plangere penala pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, actiune pentru deschiderea procedurii falimentului sau a insolventei pentru debitorii societati comerciale, notarea litigiilor in CF, actiune pauliana impotriva administratorului ca persoana fizica si impotriva societatilor cpmerciale, somatie europeana daca debitorul isi are sediul / domiciliul in alt stat membru al
Uniunii Europene.

                In ultimul rand, in vederea aplicarii solutiilor date de catre instanta impotriva debitorilor , se regaseste etapa executarii silite, moment in care, prin intermediul executorului judecatoresc, se dispune efectuarea tuturor formelor de executare silita prevazute de lege in vederea reucperarii creantelor.

Lasă un comentariu