Cum se aplică legea penală mai favorabilă în cazul infracțiunilor contra patrimoniului? PROBLEME DIFICILE DE DREPT PENAL IN CONCEPTIA NOULUI COD PENAL 2014 SI A CODULUI DE PROCEDURA PENALA 2014

Art. 6 din NCP ridică anumite probleme de aplicare a legii penale în timp. Faţă de împrejurarea că NCP nu a preluat dispoziţiile referitoare la aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile, în practica judiciară se pot ivi cazuri în care să se discute chestiunea aplicării legii penale în timp. Este vorba de acele situaţii în care fapta a fost comisă sub imperiul Codului penal din 1969, hotărârea de condamnare rămânând definitivă, iar după acest moment intră în vigoare NCP sau altă lege, devenind incident art. 15 din Codul penal din 1969.

Soluția acestei probleme de drept este stabilită de art. 4 din Legea nr. 187/2012, care dispune că pedeapsa aplicată pentru o infracţiune printr-o hotărâre ce a rămas definitivă sub imperiul Codului penal din 1969, care nu depăşeşte maximul special prevăzut de NCP, nu poate fi redusă în urma intrării în vigoare a acestei legi

 Caracterul de noutate in cazul infractiunii de inselaciune il reprezinta totodata si introducerea unei cauze de inlaturare a raspunderii penale si anume impacarea partilor.

De asemenea, similar altor infractiuni contra patrimoniului, inselaciunea cu consecinte deosebit de grave nu mai constituie forma agravata a infractiunii.

Spre o mai buna deslusire a prezentei problematici de drept, vom presupune, ca, sub imperiul legii vechi, o persoana a fost condamnata la o pedeapsa cu inchisoare de 10 ani sau mai mare pentru savarsirea unei infractiuni de inselaciune cu urmari deosebit de grave (disp. art. 215 alin. 1, 2, 3, 4, 5 VCP)

Constatam, fata de cele mai sus mentionate, ca, dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Penal, fapta comisa de condamnat nu mai prezinta forma agravata a urmarilor deosebit de grave, iar in situatia formei agravate a fost redus atat maximul cat si minimul special.

In atare situatie, persoanele condamnate, in conditiile mai sus expuse si care se afla in executarea pedepsei, pot formula cerere prin care sa solicite instantei de judecata aplicarea legii mai favorabile, finalitatea acestei proceduri putand fi reducerea cuantumului pedepselor aplicate pentru savarsirea infractiunilor de „Inselaciune” cu urmari deosebit de grave (conform vechiului Cod penal) sau, in masura in care pedeapsa nou stabilita a fost executata, instanta va putea dispune chiar punerea in libertate a petentului.

La solutionarea cererii privind „intervenirea legii penale mai favorabile”, instanta de judecata va avea in vedere, pentru aplicarea dispozitiilor art. 6 NCP modificarile limitelor de pedeapsa in cazul infractiunilor pentru care petentul a fost condamnat.

Lasă un comentariu