GHIDUL DIVORTULUI IN 2014: TOT CE TREBUIE SA STIE SOTII CAND VOR SA DIVORTEZE

Noul Cod civil reglementeaza la Capitolul VII divortul, care stabileste ca situatiile in care poate avea loc si variantele de solutionare.

Divortul poate avea loc: 

-prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;

-atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;

-la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;

-la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

Sotii au de ales intre mai multe variante:

-divortul administrativ: desfacerea casatoriei de catre ofiterul starii civile;

-divortul la notar

-divortul judiciar: in fata instantei de judecata

-divortul la mediator.

DIVORTUL PRIN ACORD

In cazul in care exista acordul sotilor pentru desfacerea casatoriei, atunci acestia se pot adresa direct fie ofiterului starii civile, fie notarului public.

Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila sau notarul public poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort.

Divortul in fata notarului public, acesta se poate realiza chiar daca sotii au copii minori, insa numai daca acestia convin, de comun acord, asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea casatoriei, si anume:

-numele de familie pe care sa il poarte dupa divort

-exercitarea autoritatii parintesti obligatoriu de catre ambii parinti

-stabilirea locuintei copiilor dupa divort

-modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii

-stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

De retinut ca, spre deosebire de divortul la starea civila, divortul la notar se poate incheia chiar si daca exista copii minori cu indeplinirea conditiilor de mai sus.

Atat in procedura administrativa- in fata ofiterului de stare civila, cat si in cea desfasurata in fata notarului public, partile vor depune personal cererea. Prin exceptie, la notar se poate si prin mandatar cu procura autentica.

Divortul prin acordul sotilor, cu sau fara minori, poate fi realizat si direct in fata instantei de judecata dupa parcurgerea procedurii prealabile a informarii cu privire la  mediere.

Daca partile ajung la un acord in cadrul procedurii de mediere, se va intocmi un acord de mediere.

Acest acord va trebui, insa, supus ratificarii de catre instanta de judecata, in mod obligatoriu.

Daca sotii nu se prezinta la mediator sau nu ajung la o intelegere se vor adresa direct instantei, dupa aceasta procedura prealabila.

DACA SOTII NU SE INTELEG, INSTANTA DE JUDECATA ESTE SINGURA OPTIUNE !

Motivele de divort sunt prevazute de noul Cod civil:

-atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila: Instanta va pronunta divortul din culpa sotului parat sau din culpa ambilor soti, daca din dovezile administrate reiese ca ambii soti sunt vinovati de desfacerea casatoriei.

Exista si posibilitatea, ca atunci cand din dovezile administrate rezulta ca doar reclamantul ar fii culpabil de desfacerea casatoriei, ca cererea acestuia sa fie respinsa ca neintemeiata.

-la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;

-la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

            Indiferent de varianta aleasa de catre soti, divortul presupune niste costuri.

            In fata instantei se vor achita si taxe judiciare de timbru. Potrivit OUG 80/2013, tarifele taxei judiciare de timbru sunt diferite, in functie de motivele divortului, astfel, in cazul in care cererea de divort este introdusa prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot, taxa judiciara de timbru va fi de 200 lei.

Taxa judiciara va fii de 100 lei, atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. Tot 100 lei costa taxa pentru cererea de divort a unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.

Pentru cererea introdusa de unul dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, taxa judiciara de timbru va fi de 50 lei.

            EFECTELE DIVORTULUI

            In ceea ce priveste raporturile nepatrimoniale, la desfacerea casatoriei, soti pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei. In lipsa unei intelegeri, fiecare dintre soti revine la numele purtat dinaintea casatoriei. Exista si situatii cand instanta poate incuviinta ca sotii sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, chiar in lipsa unei intelegeri intre ei.

            In ceea ce priveste raporturile patrimoniale, sotul nevinovat, care suferea un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere sotului vinovat sa il despagubeasca. Distinct de aceasta despagubire, Noul Cod civil reglementeaza si prestatia compensatorie. Atentie, aceasta prestatie se acorda numai in cazul in care casatoria a durat cel  putin 20 de ani.

Partajul bunurilor comune ale sotilor, acesta va putea fi facut fie odata cu divortul, fie ulterior, dupa obtinerea certificatului de divort sau ramanerea definitiva a sentintei de divort.

            O problema delicata ramane cu privire la raporturile dintre parintii divortati si copii lor minori. De retinut este ca Noul Cod civil prevede in mod expres ca, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti. De la aceasta regula, exista desigur si exceptii.

articol scris de avocat Alexandra Budisteanu,colaborator Cab.avocat Coltuc

Lasă un comentariu

Ne puteti scrie gratuit pe whatsapp 0745150894!