Cum se infiinteaza poprirea?
Potrivit art. 781 din Codul de procedura civila, poprirea se infiinteaza, la cererea bancii, de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de Apel unde isi are domiciliul sau sediul imprumutatul/clientul ori tertul poprit.
Daca poprirea se infiinteaza asupra unor conturi bancare, atunci competenta apartine executorului judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel de la domiciliul sau sediul clientului ori, dupa caz, de la sediul principal sau, dupa caz, de la sediile secundare ale bancii unde clientul si-a deschis contul.
Daca debitorul are mai multe conturi deschise, atunci competenta pentru infiintarea popririi asupra tuturor conturilor apartine executorului judecatoresc de la oricare dintre locurile unde acestea au fost deschise.
Etapele popririi
In acelasi timp, va fi instiintat si debitorul/clientul despre proprirea instituita. Mai exact, acestuia i se va comunica o adresa de infiintare a popririi, la care se vor atasa urmatoare documente, in cazul in care acestea nu i-au fost anterior comunicate:
copii certificate de pe incheierea de incuviintare a executarii sau de pe certificatul privind solutia pronuntata in dosar,
titlul executoriu.
Respectiv, acestea pot fi urmarite:
pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Daca sunt mai multe popriri asupra aceleiasi sume, atunci urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel, a adaugat aceeasi sursa.
Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste 1/2 din acest cuantum.
De exemplu, in conditiile in care cuantumul salariului minim net pe economie este in prezent de 636 lei, iar venitul net obtinut de un debitor este mai mic decat acest cuantum, adica de 500 lei, banca poate pune poprire numai pe suma de 318 lei, care reprezinta jumatate din salariul minim net pe economie.
Din exemplu dat eu am inteles ca se poate pune poprire numai asupra sumei 182 lei (500-50% din 636)
Mai pe scurt, daca am facut o depunere pe cont… si mi s-a permis sa folosesc banii, ulterior am facut dovada ca sumele imi sunt deja oprite de angajator… ei deblocandu-mi suma oprita cu titlul de salariu, au voie ca sa mi-o treaca in cont cu titlul de depunere ca sa nu o pot retrage?
Buna ziua,
Am o intrebare mai dificila sa va adresez… asa ca fac un scurt rezumat ca sa intelegeti despre ce este vorba.
Am avut o poprire la banca, banca mi-a oprit o anumita suma lunar… nimic de reclamat pana acum. Mai apoi, angajatorul mi-a oprit 1/3 din salariu iar diferenta mi-a fost virata in contul bancar… banca mi-a oprit iarasi o anumita suma de bani. Nici aici nu am nimic de reclamat, atata timp cat nu au avut cererea care sa demonstreze ca imi este deja oprit din salariu 1/3 din salariu… Dar, dupa ce am dus cererea care a demonstrat ca oprirea s-a facut deja din salariu, ei erau obligati sa imi deblocheze suma pe care o aveam blocata pe luna respectiva ( cea in care mi-a oprit si angajatorul banii ) … numai ca, inainte ca eu sa le duc acea adeverinta am facut o depunere pe cont… si am folosit o parte din bani datorita unei erori a lor, pentru ca am inteles ca eu nu aveam acest drept. Ulterior, ei mi-au deblocat acea suma de bani numai ca au trecut -o cu titlul depunere ca sa nu o pot retrage. Le-am explicat acest lucru si mi-au spus ca eu oricum am iesit in avantaj… ca am apucat sa folosesc o parte din suma depusa, iar eu nu aveam dreptul… iar suma deblocata ulterior de catre ei nu poate fi retrasa pentru ca am facut depunere pe cont. Nu mi se pare corect,legal ceea ce au facut ei, dumneavoastra ce parere aveti? Va multumesc anticipat pentru raspuns. O seara frumoasa!
De regula orice venit poate fi poprit
Deci se poate
buna ziua! va rog , daca se poate sa mi spune ti si mie daca se poate pune poprire pe un salariu obtinut in urma unui contract de munca incheiat pe 2 ore. va multumesc!