Statul ar putea suspenda ajutoarele sociale celor care nu isi platesc pana astazi impozitele la stat in 2014

 Legea, in vigoare din octombrie 2012, modifica 4 acte normative si anume:
Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat – care stabileste ca familiile si persoanele singure, cetateni romani, au dreptul la un venit minim garantat ca forma de asistenta sociala, care se asigura prin acordarea ajutorului social lunar.

Pune telefonul pe mine!
Pune telefonul pe mine!

Legea nr. 277/2010 – stabileste ca statul poate acorda alocatie pentru sustinerea familiei, ca forma de sprijin pentru familia cu venituri reduse care au in crestere si ingrijire copii in varsta de pana la 18 ani. „Acordarea alocatiei are drept scop completarea veniturilor familiilor in vederea asigurarii unor conditii mai bune pentru cresterea, ingrijirea si educarea copiilor, precum si stimularea frecventarii de catre copiii de varsta scolara, aflati in ingrijirea familiilor cu venituri reduse, a cursurilor unei forme de invatamant, organizate potrivit legii”, se arata in actul normativ amintit.

OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului – care prevad ca parintii au dreptul la o indemnizatie de crestere a copilului in cuantum de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, pentru fiecare dintre nasteri.

Conform prevederilor legale, pentru a-si putea mentine drepturile la ajutoarele de la stat prevazute de aceste acte normative, beneficiarii trebuie sa-si achite taxele si impozitele pentru bunurile pe care le detin in proprietate. Aceasta obligatie trebuie indeplinita pana la 31 ianuarie a fiecarui an, atunci cand este si verificata de autoritati.

Practic, primarii verifica daca beneficiarii au achitat pentru anul anterior obligatiile de plata catre bugetul local si intocmesc situatia centralizatoare cu persoanele care nu au respectat aceasta conditie, pe care o transmit mai departe agentiilor teritoriale.

Regulile vechi, aplicabile pana in 2012, stabileau ca, daca beneficiarii nu-si plateau taxele si impozitele pana la 31 ianuarie, primarul suspenda acordarea ajutorului social pe o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii februarie.

Totusi, Legea nr. 166/2012 a modificat aceasta prevedere, majorand termenul pana la care pot fi achitate impozitele. Mai exact, s-a introdus o perioada de gratie de 60 de zile pentru cei care nu si-au achitat impozitele locale aferente anului precedent, timp in care pot achita aceasta datorie si astfel se poate evita suspendarea platii ajutoarelor sociale. Concret, acestia isi pot achita impozitele pana la data de 31 martie a fiecarui an.

In cazul in care nici pana la aceasta data beneficiarii nu si-au platit datoriile, dreptul lor la ajutor social, alocatie pentru sustinerea familiei sau indemnizatie pentru cresterea copilului se suspenda pe o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii aprilie.

Lasă un comentariu