Proces denominare chf-franci elvetieni.2014 a devenit o certitudine?Cum fac in concret?

Proces denominare chf-franci elvetieni.2014 a devenit o certitudine?Cum fac in concret? Publicul vizat:peste 50000 de consumatori

Temei juridic:Legea 193/2000 si Decizia Kasler vs Otp

Plata ratelor la un curs de schimb diferit de cel din ziua in care s-a acordat imprumutul ar putea fi considerata o clauza abuziva. Aceasta este opinia avocatului general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Totul a pornit de la un proces intentat bancii de doi maghiari care au obtinut un credit in 2008. In contract se prevedea ca rambursarea creditului se va face la cursul de vanzare a valutei valabil cu o zi inainte de data de plata a ratei. Imprumutatii au cerut sa plateasca ratele insa la cursul la care au luat creditul, adica mult mai mic.

Pornind de la acest caz avocatul general Nils Wahl spune ca utilizarea a 2 cursuri diferite, unul mai mic la acordare si altul mai mare la plata ratelor poate fi o clauza abuziva.

Avocatul general a anuntat insa ca „este totusi de competenta instantei nationale sa determine daca oamenii au fost in masura sa inteleaga ca s-au expus la o cheltuiala suplimentara din cauza diferentei dintre cele 2 cursuri de schimb”.

In 2006-2007, cand creditele in franci elvetieni erau la mare cautare, un franc valora 2 lei. Acum insa cotatia a ajuns insa la peste 3 lei si 7 de bani. Asta inseamna ca in acest moment ratele celor imprumutati in aceasta moneda au crescut cu peste 85% in ultimii 7 ani.

Marius Coltuc, avocat: „Si in Romania exista multe procese pe rol in legatura cu denominarea de-a lungul contractului a monedei CHF. Ar fi destul de grav pentru banci, in defavoarea lor total.”

Opiniile avocatului general al Curtii Europene de Justitie nu sunt obligatorii, dar sunt respecate in 9 din 10 deciizii finale ale judecatorilor.

Alin Iacob: „Orice decizie favorabila a CJUE poate fi folosita ca jursprudenta si la noi, in conditiile in care situatia e similara pentru ca si in Bulgaria, Croatia si Romania o buna parte a formularilor din contractele de credite au fost similare.”

Daca judecatorii Curtii Europene de Justitie vor decide ca plata ratelor la un curs diferit de cel folosit la acordarea creditului este o clauza abuziva, toti cei cu imprumuturi in franci elvetieni ar putea castiga si ei in instanta plata la cursul initial.

La o rata de 1000 franci reducerea va fi de 1200 lei/pe luna. Peste 50.000 de romani s-au imprumutat in aceasta moneda, iar cele mai multe credite sunt cu ipoteca.

12 comentarii la „Proces denominare chf-franci elvetieni.2014 a devenit o certitudine?Cum fac in concret?”

  1. Exista vreun proces colectiv la care ne-am putea alatura? am un credit luat in franci elvetieni de la banca Bank Post, cineva trebuie sa ajute oamenii care de abia fac fata ratelor si nu-si permit sa dea in judecata bancile. Astept raspunsul dumneavoastra, va multumesc.

  2. Buna ziua,
    Am un credit in franci elvetieni din anul 2008, contractat la banca VOLKSBANKB.
    As dori sa stiu daca exista un proces colectiv de denominare sa dam banca in judecata.
    va multumesc.

  3. Buna ziua,
    Am si eu un credit in franci elvetieni, angajat in anul 2008, pe care l-am achtata prin cumparare de valuta, la cursul afisat de banca. Am inceput de la 2,4 lei si acum nu mai fac fata ratei.
    As dori sa stiu daca exista un proces colectiv sa dam banca OTP in judecata sa ne recuperam ceva din banii platiti in plus fata de cursul de contractare.

    Astept un raspuns

  4. Buna ziua Pe scurt : am telefonat, am discutat speta mea privind creditul in chf contractat in 2007 la volksbank,s-a cazut de acord asupra reprezentarii in instanta si urmeaza sa trimit contractele si alte documente Multumesc ! Stiu ca ne asteapta un razboi lung impotriva sistemului bancar aliat (oare de ce?) cu cel judiciar si cu politicienii dar suntem prea multi oameni adusi la disperare de acest sistem al coruptiei generalizate.Hai ca m-am racorit ca, si asa, nu se schimba nimic!!!

  5. Buna ziua,

    Ma alatur si eu in caz ca se formeaza un grup Raiffeisen. CHF-ul a fost intradevar o o mare „palma” pe care am incasat-o, dar eu sunt putin mai „norocos”, am un credit cu ipoteca in euro, similar valoric fata de cel in CHF luat cu catava luni mai inainte de cel in CHF, pe care l-am folosit ca avans la achizitionarea unui apartament. Creditual acesta a crescut si el cu 50-60% fata de cel in CHF care a explodat cu 100%.

    Astept sa fiu contactat la vittorero@gmail.com.

    Multumesc mult, si bafta!

  6. Buna seara
    Si eu , din pacate am un credit in CHF de la OTP din 2007 in valoare de 105.000 chf .
    Exista vreo sansa ………………. ??

    Multumesc

  7. Buna ziua,
    Am si eu un credit in franci elvetieni, angajat in anul 2007, in valoare de 35.000 CHF, pe care l-am achtata prin cumparare de valuta, la cursul afisat de banca. Am inceput de la 2,2 lei si am cumparat si cu 4 lei.
    Doresc sa ma alatur si eu „echipei’ care sper sa o faceti ca sa dam banca OTP in judecata sa ne recuperam ceva di banii platiti in plus fata de cursul de contractare.
    Nu am avut nici o restanta de plata la rate.
    Astept un raspuns

  8. Buna ziua.
    Avem (de fapt sotul este titularul) un credit ipotecar luat in mai 2008 in franci elvetieni ,la care cu greu mai facem fata pentru a da banca in judecata ne putem adresa dvs. ? este cumva un proces colectiv la care trebuie sa ne alaturam?( Banca Romaneasca este banca la care avem creditul).

    Va multumim !

  9. Buna ziua,
    In acest moment putem cere bancii revizuirea ratei si punerea in aplicare a hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene? Sau trebuie sa deschidem actiune in instanta. Aveti cumva proces colectiv in acest sens la care as putea sa ma alatur?
    Va multumesc!

  10. Buna ziua.
    Sora mea are un credit in franci elevetieni luat in 2008, in momentul de fata nu mai face fata plati ratelor din diferite motive, ce ar putea face in aceste conditii.Exista un proces colectiv in care se poate alatura?Va mutumesc Simona Vucovan

  11. Am si eu un credit in franci elvetieni luat in 2008 si constat cu stupoare ca dupa 6 ani de plata debitul meu echivalat in euro este mai mare ca acum 6 ani la data doobandirii creditului in franci.
    Oare ce as putea face, care ar fi costurile pentru a da banca in judecata si ce sanse de castig ar fi dupa aparitia Directivei Europene din 30.04.2014?
    Ati m-ai avut cazuri in instanta?
    Pentru eventuale detalii va rog a-mi scrie la adresa de mail mai sus mentionata sau a ma contacta direct la nr. 0741264347 Adriana Chiuoran

  12. Buna seara,
    In acest moment putem cere bancii revizuirea ratei ( stabilirea acesteia la cursul de la incheierea contractului de imprumut ) si punerea in aplicare a hotararii Curtii de Justitie a Uniunii Europene? Sau trebuie sa deschidem actiune in instanta. Aveti cumva proces colectiv in acest sens la care as putea sa ma alatur?
    Va multumesc!

Lasă un comentariu